0-6 mjeseci 6-12 mjeseci Bebe Novorođenčad

Zašto male bebe ne bi smjele jesti med?

Zašto male bebe ne bi smjele jesti med? Bebe.hr portal

Razlog zašto male bebe ne bi smjele jesti med je botulizam dojenčadi, rijetka, ali ozbiljna bolest koja može dovesti do abnormalnog funkcioniranja živaca, što može uzrokovati slabost, pa čak i paralizu.

 

Što uzorkuje botulizam?

Botulizam uzrokuju toksini koje proizvodi bakterija clostridium botulinum. Botulizam se prenosi hranom i događa se kada hrana postane kontaminirana ovom bakterijom. A bebe mlađe od 6 mjeseci u najvećem su riziku od razvoja dječjeg botulizma.

Niske su šanse da se beba zarazi botulizmom, ali ako se to dogodi, to može imati ozbiljne posljedice. S obzirom na to da med nije nutricionistički neophodan za bebe, rizici davanja meda dojenčadi nadmašuju svaku korist.

Kada je sigurno dati med djetetu?

 width=

Male bebe ne bi smjele jesti med prije prvog rođendana. Trebale bi do tada izbjegavati jesti med i sve oblike meda, uključujući i pasterizirani med, kao i med u grickalicama i drugoj hrani.Zašto je u redu dati bebi med nakon što napuni prvi rođendan? Nakon 12 mjeseci, ljudski imunološki sustav se dovoljno razvio da ako se suočite s botulizmom u medu, vaš imunološki sustav to može podnijeti.

 

Što ako beba slučajno pojede med?

Nemojte paničariti ako beba slučajno pojede med—ili ako im baka i djed iza vaših leđa gurnu zalogaj žitarica s medom. Većina meda zapravo ne sadrži spore, tako da je rizik od razvoja botulizma nakon jednog slučajnog gutanja izuzetno nizak. Unatoč tome, u slučaju gutanja, dobro je pripaziti na i potražili potencijalne simptome botulizma dojenčadi.

Simptomi botulizma dojenčadi

Botulizam dojenčadi je rijedak, ali se može dogoditi—i potencijalno je smrtonosan bez liječenja. Pratite ove simptome tri do 30 dana nakon što je beba izložena medu:

  • Zatvor
  • Oslabljeni krik
  • Gubitak izraza lica
  • Smanjeni refleks grčanja
  • Sporo hranjenje
  • Opća slabost ili mlitavost

Nemojte se ustručavati obratiti se svom pedijatru ako ste zabrinuti.