Bebe Novorođenčad Savjeti i njega

Postporođajno znojenje: Uzrok i kako si pomoći

Postporođajno znojenje: Uzrok i kako si pomoći Bebe.hr portal

Ako se nakon porođaja obilno znojite, čak i kada mirno sjedite, možda imate vrlo čest postporođajni simptom: postporođajno znojenje.

Postporođajno znojenje je normalno i češće je dok spavate, fenomen je poznat i kao noćno znojenje. Budite uvjereni da čak i ako to vlažno noćno znojenje ometa vaš san, puno znojenja je normalno u tjednima nakon trudnoće.

 

Što uzrokuje postporođajno znojenje?

Vaši trudnički hormoni su opet krivac! Oni “govore” vašem tijelu da se riješi svih onih dodatnih tekućina koje je prije koristilo za hranjenje vaše bebe.

Znojenje nakon poroda i noćno znojenje prirodno će se smanjiti kako taj višak tekućine izlazi i vaši se hormoni smiruju. U međuvremenu, ostanite hladni i pokušajte se ne znojiti!

 

Što možete učiniti protiv postporođajnog znojenja?

 width=

 

Postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste se osjećali ugodnije ako se jako znojite nakon poroda, bilo da je to noću, danju ili oboje.

  • Pijte dovoljno tekućine. Svo to znojenje može vas ostaviti dehidriranima, pa se pobrinite da pijete puno tekućine. Posebno kada se ujutro probudite nakon napada noćnog znojenja. Ovo je posebno važno ako dojite! Jedan jednostavan način da saznate unosite li dovoljno tekućine? Ako vam je urin obilan i blijedo žute boje, hidrirani ste; ako je taman ili oskudan, niste hidrirani.
  • Pokrijte svoju posteljinu. Stavite mekani ručnik ili jastučić na jastuk da upije dio vlage i pokušajte staviti zaštitnu plahtu ispod posteljine kako biste zaštitili madrac. Ovo može ublažiti nelagodu noćnog znojenja nakon trudnoće i poštedjeti vas pranja posteljine svako jutro.
  • Nosite široku, laganu odjeću. Odaberite pamuk, a ne sintetiku — ili spavajte u prirodi.
  • Uključite klimu ili otvorite prozor. I recite svom partneru da uzme džemper ili dodatni sloj ako je vani hladno.
  • Pospite malo pudera. To će pomoći upijanju viška vlage i spriječiti osip od vrućine.

POVEZANO: Možete li razmaziti novorođenče ili malu bebu?