Bebe

Prednosti dojenja za mamu i bebu

Prednosti dojenja za mamu i bebu Bebe.hr portal

Majčino mlijeko je savršena hrana za bebe. Sadrži antitijela za jačanje imuniteta i zdrave enzime. Evo nekoliko prednosti majčinog mlijeka za bebe.

Prednosti majčinog mlijeka za bebe

Štiti od alergija i ekcema – ako su u vašoj obitelji neki od članova skloni ekcemima i alergijama, možda bi vam moglo biti od izuzetne koristi da dojite. Proteini u kravljem i sojinom adaptiranom mlijeku mogu potaknuti alergijsku reakciju, dok se proteini u majčinom mlijeku lakše probavljaju.

Uzrokuje manju uznemirenost želuca, a dijareja i zatvor su rjeđi u odnosu na bebe koje konzumiraju adaptirano mlijeko. To je također zbog toga što se majčino mlijeko lako razgrađuje u tijelu bebe.

Smanjuje rizik od virusa, infekcija mokraćnog sustava, upalne bolesti crijeva, gastroenteritisa, infekcija uha i respiratornih infekcija. Stručnjaci također smatraju da je česta pojava upale pluća, prehlade i virusa smanjena kod dojene djece. Uz to, dojenčad koja je hranjena adaptiranim mlijekom ima tri puta veću vjerojatnost da će obolijevati od upale uha od dojene djece, a do pet puta je veća vjerojatnost da će oboljeti od upale pluća i infekcije donjih dišnih puteva.

Umanjuje rizik od SIDS-a. Iako veza između SIDS-a i dojenja još nije u potpunosti razjašnjena, kod dojenih beba polovinu je manje zabilježenih slučajeva SIDS-a od beba koje su se hranile adaptiranim mlijekom.

Čini cjepiva učinkovitijima. Istraživanja pokazuju da dojene bebe imaju bolji odgovor antitijela na cjepiva od beba koje su hranjene adapitranim mlijekom.

Štiti od bolesti poput spinalnog meningitisa, dijabetesa tipa 1 i Hodgkinovog limfoma. Majke prenose svoje imunološke čimbenike i bijela krvna zrnca kroz mlijeko.

Dojenje povećava IQ djece? Neslužbena istraživanja ukazala su na to da dojenje bebe imaju viši IQ kasnije u životu, čak i kad se uzmu u obzir socioekonomski čimbenici. Smatra se da masne kiseline u majčinom mlijeku utječu povoljno na rad mozga.

Može li pomoći u sprječavanju pretilosti? Neke studije pokazale su da će dojena novorođenčad manje vjerojatno biti pretila kasnije u životu. Teorija ukazuje na to da se dojilje bolje usklade s bebinim “signalima” koji upućuju na to da je beba sita.

Prednosti dojenja je i blizak odnos između majke i bebe. Naravno da bebe koje piju adaptirano mlijeko na bočicu ostvaraju odnos sa roditeljima, ali kontakt “kože na kožu” djeluje umirujuće na novorođenče.

 width=

Prednosti dojenja za mamu

Prednosti dojenja ne odnose se samo na vaše dijete. Dojenje može poboljšati i vaše zdravlje iz više razloga!

Smanjuje rizik od raka dojke i jajnika. Studije su pokazale da žene koje doje imaju manji rizik od ovih karcinoma kasnije u životu.

Pomaže izgubiti kilograme dobivene u trudnoći. Budući da proizvodnja mlijeka sagorijeva oko 300 do 500 kalorija dnevno, dojilje imaju tendenciju ka lakšem i zdravijem gubljenju trudničkih kilograma – odnosno polako i bez odlaska na dijetu. Majčino mlijeko sadrži 20 kalorija u 28 mililitara. Ako nahranite dijete s otprilike 500 mililitara, to je 400 kalorija koje ste izgubili iz tijela.

Liječi vaše tijelo nakon poroda. Oksitocin koji se oslobađa dojenjem, pomoći će vašoj maternici da se brže vrati u svoju normalnu veličinu smanjujući gubitak krvi nakon poroda. Maternica će otprilike šest tjedana nakon porođaja vratiti u stanje prije poroda, u usporedbi s 10 tjedana u slučaju da ne dojite.

Pruža vam bliskost s bebom. Većina mama to navodi kao najveću prednost kod dojenja. Vi i beba razmjenjujete poglede, zvukove, mazite se i međusobno komunicirate ljubav. Također vam omogućuje da vidite kako se vaše dijete hrani i raste iz dana u dan.

 width=