Djeca

Kako da djeca zavole povrće

Kako da djeca zavole povrće Bebe.hr portal

Otkrijte par dobrih trikova uz koje će vaša djeca zavoljeti povrće!

Pizza s dodatkom povrća, zašto ne?

Ako vaša djeca volje jesti pizzu, isprobajte jedan mali trik – osim standardnih dodataka, stavite i povrće. Pojedina djeca ne vole uvođenje novih namirnica, naročito na jelima koja su im omiljena i za koja već misle da su sama po sebi savršena i ne treba im nikakav novi dodatak. Ipak, možda će htjeti probati. Postavite zdjelice s povrćem pokraj pizze i pogledajte što će se događati. Djeci će se svidjeti tolika mogućnost izbora i možda pizza s povrćem bude njihova nova omiljena pizza.

Brokula nalikuje… drvetu?

Što ako djetetu ukažete na sličnost brokule i drveća ili karfiola i mozga? Možda ih to toliko zabavi da će odmah poželjeti saznati kakvog su okusa. Također, obroci raspoređeni u više dijelova, ali u jako malim veličinama su neodoljivi. Isprobajte oboje!

Ne odustajte od serviranja povrća bez obzira na sve

Kad ste frustrirani što vaše dijete ne želi probati povrće, možda vam se kao jedini izlaz čini naljutiti se i natjerati ga da “počisti” tanjur. Ali oduprite se porivu. Prisiljavanje djeteta da nešto pojede, ne samo da će dovesti do toga da će to odbiti napraviti, već će takvo ponašanje biti prisutno i u odrasloj dobi. Dakle, dobro razmislite kako ćete reagirati, ali ni pod koju cijenu se ne odričite serviranja povrća u djetetov tanjur.

Postepeno uvedite dijete u svijet povrća

Nemojte preopteretiti svoje dijete posluživanjem čitavog tanjura namirnica koje on ne prepoznaje ili ne voli. Neka najprije isproba jednu vrstu povrća koju dotad nije probalo. Najprije mu servirajte tu, za njega, novu vrstu povrća u maloj količini. Obavezno mu poslužite i druge poznate namirnice koje već voli! Na taj način možete ga potaknuti da proba novo povrće, ali će u slučaju da mu se ne svidi, imati što za pojesti.

Ne posustajte

Ako ste djetetu ponudili brokulu ili špinat već nekoliko puta, ali i dalje ne želi jesti, ne posustajte. Djeci se okus mijenja kako rastu. Možda će morati probati nove namirnice desetak puta prije nego što im se svidi.

 width=

Vaše dijete ima primatelja koji jede gotovo sve? Pozovite ga na večeru!

Ima li vaše dijete prijatelja koji voli više manje sve namirnice? Pozovite ga na večeru i naravno, između ostalog, poslužite povrće. “Pritisak” vršnjaka može djelovati na dobar način i vjerojatnije je da će vaše dijete probati novo jelo ako je njegov prijatelj dovoljno hrabar da ga prvi proba.

Što kažete na pečeno povrće?

Ponekad djeca ne vole povrće jer je previše kašasto ili preintenzivnog okusa. Pokušajte ga ispeći kako bi dobilo okus i teksturu koja će se svidjeti djeci. Pečeno povrće često je iznutra mekano, a izvana hrskavo. Možete ga namazati maslinovim uljem i posuti s parmezanom prije nego što ih stavite u pećnicu.

I za kraj – budite dobar primjer svojoj djeci

Teško je uvjeriti dijete da jede povrće ako ga vi sami ne jedite. Zato jedite povrće, i to u prisutnosti svoga djeteta. Ako ipak niste veliki ljubitelj povrća, neka tu ulogu na sebe preuzme netko iz obitelji tko stvarno jako voli povrće. Ponekad će djeca slušati sve druge više negoli mamu i tatu.

 width=