Bebe

Kako tretirati pelenski osip?

pelenski osip

Najbolji način sprječavanja i liječenja kada je pelenski osip u pitanju jest održavanje bebine pelene suhom i čistom. Također pripazite da pelena nije previše čvrsto umotana.

Neka pelena bude čista i suha

Kad god vaša beba ne nosi pelene, položite je na ručnik. Pružite joj malo vremena bez pelena tijekom dana kako bi se to područje moglo osušiti. Kad promijenite bebinu pelenu, nježno očistite područje mekanom krpom ili prskajući vodu iz boce. Maramice su u redu, samo budite nježni. Ne trljajte kožu prejako i izbjegavajte maramice koje u svom sastavu imaju alkohol. Kad kupate bebu, koristite blagi sapun ili sredstvo za čišćenje bez sapuna. Pazite da područje koje je mokro osušite tapkanjem, a ne grubim brisanjem ručnikom.

Savjeti za mijenjanje pelena

Ako beba ima pelenski osip, morate biti ažurniji nego inače kad je mijenjanje pelena u pitanju. Najbolje je mijenjati pelene bebi često, idealno bi bilo odmah kad ih zaprlja. Ako koristite platnene pelene, isperite ih dva do tri puta kako biste uklonili sav sapun nakon što ste ih oprali jer neke bebe mogu biti osjetljive na deterdžente ili njihove mirise.

 width=

Preporuka za kreme

Možete koristiti izrazito nježnu njega koja će pružiti zaštitu od iritacija kože pelenske regije. Ako vaše dijete nije preosjetljivo, možete na to područje stavljati proizvode koji sadrže cinkov oksid koji sprječava širenje bakterija. Nanesite tanki sloj kako biste spriječili da stolica ili urin dodiruju bebinu kožu. Možete isprobati Eucerin Aquaphor koji je posebno formuliran kako bi bebinoj suhoj i nadraženoj koži pružio odgovarajuću njegu. Sa samo nekoliko sastojaka, bez mirise i konzervansa idealan je za osjetljivu mladu kožu. Stvara nježnu polupropusnu zaštitnu barijeru na koži koja podupire prirodni prijenos vodene pare i kisika. Formula sadrži glicerin – učinkovit hidratantni sastojak koji privlači vodu i pomaže ju zadržati u koži. Glicerin djeluje uz pantenol koji pomaže ubrzati regeneraciju i obnovu uz istodobnu hidrataciju kože.

Što je potrebno izbjegavati

Kada je riječ o sprečavanju i liječenju pelenskog osipa, manje je više. Izbjegavajte uporabu mirisnih proizvoda, kao što su primjerice omekšivači. Primjena hipoalergenih proizvoda bez mirisa puno manje iritira bebe. Bebi kupite odjeću koja je prozračna i u kojoj koža može disati. Ona od sintetičkih materijala može prouzrokovati pogoršanje pelenskog osipa. Dok su bebe još male, nemojte koristi dječji puder budući da ga mogu udahnuti, a to može naštetiti njihovim plućima. Kukuruzni škrob također nije preporučljiv, iz istih razloga. On također može pogoršati i pelenski osip uzrokovan gljivicom Candida.

 width=

Kad je vrijeme za posjet pedijatru

Iako pelenski osip može izgledati bolno, često ne smeta vašoj bebi. Izuzetak je kada se osip inficira i u tom slučaju trebalo bi što prije posjetiti pedijatra.

Popratni simptoni su:

  • Žuljevi na pelenskoj regiji
  • Temperatura
  • Crvenilo
  • Oticanje pelenske regije
  • Stvaranje gnoja

U težim slučajevima, osip se može razviti u sekundarnu gljivičnu infekciju koja se zove kandidijaza. Pelenski osip ponekad se može proširiti izvan područja pelena, na abdomenu ili bedrima. Pedijatar može propisati antifungalnu kremu ako misli da vaše dijete ima gljivični pelenski osip. Ako je vašu bebu teško utješiti ili vam se čini da je boli, to je također znak da posjetite pedijatra.