Bebe Djeca

Izbjegnite suze, prilagodite dijete na ostanak kod bake ili dadilje

Prilagodba na baku ili dadilju

Blagdani su iza nas, bliži se vrijeme povratka u svakodnevicu – na posao, u škole i vrtiće. Najmlađima je najteže, mnogi od njih po prvi će put ostati u drugom okruženju – na čuvanju kod bake, djeda ili dadilje. Prilagodba na baku ili dadilju može biti izazovna kako za dijete, tako i za roditelje, posebno ako vam je to prvi put. Kako to učiniti što bezbolnijim i ugodnijim procesom za sve uključene?

Postupna prilagodba

Počnite s kraćim periodima odsutnosti kako bi se dijete naviklo na vaš odlazak, a zatim produljujte periode i vrijeme koje provodite izvan kuće.

Upoznavanje s dadiljom ili bakom

Omogućite djetetu da provede vrijeme s bakom ili dadiljom dok ste vi prisutni. To izgrađuje osjećaj sigurnosti i povjerenja. Govorite o bakama i dadiljama na pozitivan način kako biste pomogli djetetu da se osjeća ugodno i sigurno s njima.

Rutina je zakon!

Ako je moguće, neka i osoba koja čuva dijete zadrži rutinu. Pridržavati se navika koje je dijete steklo s roditeljem znači ujedno i održati djetetov mir u trenucima kad su roditelji daleko od njega. Dajte baki ili dadilji jasne upute o djetetovoj rutini, navikama u ishrani, vremenu spavanja, igrama i aktivnostima te bilo kojim posebnim potrebama.

Ostavite tješilicu

Dajte djetetu omiljenu igračku, dekicu ili bilo koji predmet koji mu pruža utjehu. Dok će se maziti, dijete će osjećati vaš miris i biti spokojnije.

Pozitivan oproštaj

Kada odlazite, budite brzi i pozitivni. Dugotrajni oproštaji mogu povećati anksioznost kod djeteta. Objasnite djetetu da ćete se vratiti i kada to možete očekivati, na primjer, “Vratit ću se nakon ručka”.

Komunikacija

Ako je primjereno, nazovite da provjerite kako je dijete ili koristite video pozive kako bi dijete moglo vidjeti i čuti vas. To činite samo u slučaju kada vas dijete treba ili ga možete podsjetiti da niste daleko. Nikako i nikada da biste umirili sebe jer to može učiniti dijete nesigurnim i razdražljivim.

Pohvala i poticanje

Kada se vratite, pohvalite dijete za hrabrost i ponašanje. Budite strpljivi jer se neka djeca prilagođavaju brže od drugih. Pokažite djetetu da vjerujete skrbniku, što će mu pomoći da se i samo osjeća sigurnije.

Razgovor o iskustvu

Nakon što se vratite, provedite vrijeme razgovarajući s djetetom o tome kako je prošao dan.

POVEZANI ČLANCI: Kako izabrati dadilju?