Bebe

Puzanje i udisanje prašine može smanjiti bebin rizik od astme

Puzanje i udisanje prašine može smanjiti bebin rizik od astme Bebe.hr portal

Prije nego odlučite za dubinskog čišćenja tepiha, pročitajte kako udisanje prašine može biti dobro za vašeg mališana.

Znanstvenici su otkrili da bebe koje pužu udišu četiri puta više čestica nego odrasla osoba po kilogramu tjelesne mase dok hoda po istom podu.

 

Bebe koje pužu stvaraju oblak prašine

 width=

Za svoju studiju, objavljenu u časopisu Environmental Science and Technology

Istraživači sa Sveučilišta Purdue napravili su robotsku bebu koja se kreće po uzorcima tepiha uzetih iz stvarnih domova. I na taj način mjerili što se događa sa česticama prašine kada bebe puzaju po podu. Istraživanje je pokazalo da puzanje beba uzburkava nataložene čestice prašine koje se nakupljaju u tepihu i oslobađa ih u zrak.

Također su otkrili da su koncentracije čestica u oblaku prašine oko bebe bile do 20 puta veće od razine drugdje u sobi. Te se čestice sastoje od stanica kože, bakterija, peludi i gljivica.

Ovo je prva studija koja je pokazala da je dojenčad koja puže izložena značajnim koncentracijama bioloških čestica. I da se mnoge od tih čestica talože u donjim dišnim putevima njihovih dišnih sustava. A njihova izloženost je pojačana zbog neposredne blizine njihovih zona disanja podu.

 

Može li udisanje prašine izgraditi imunitet?

udisanje prašine

Prethodno istraživanje, uključujući studiju iz 2014. iz Dječjeg centra Johns Hopkins, pokazalo je da što su male bebe više izložene određenim alergenima, veća je vjerojatnost da će izgraditi imunitet na njih.

Mnoga su istraživanja pokazala da izloženost mikroorganizmima u ranom djetinjstvu, može igrati značajnu ulogu u razvoju i zaštiti od astme, peludne groznice i alergije. Bebe koje su izložene većoj količini prljavštine s većom raznolikošću mikroba kasnije imaju nižu stopu astme. Ovo podržava “hipotezu o higijeni”, koja sugerira da stvari ne biste trebali držati previše čistima. S obzirom da sterilno okruženje ne dopušta razvoj i jačanje imunološkog sustava.

Dakle, što roditelj treba učiniti – čistite li svoju kuću ili ne? Vjerojatno je najbolje održavati svoj dom na razumnoj razini čistoće. Ali nemojte se uznemiravati ako nemate uvijek vremena za usisavanje – zapravo bi moglo biti dobro da se vaše dijete malo valja u prljavštini.

POVEZANO: Pobrinite se da vaše dijete ima dovoljno vode!