Bebe Savjeti i njega

Nježni dodiri: Ublažavanje bolova kod rasta zubića

Rast zuba kod beba

Foto: Valuavitaly / Freepik

Dok se roditelji vesele prvom, bijelom zubiću u ustima djeteta, rast zuba kod beba za mališane je pravi pakao. Iritacija, žuljanje, bolovi, nadražena sluznica… agonija se ne smiruje mjesecima. Postoje postupci i predmeti koji zaista mogu pomoći u ublažavanju njihovih poteškoća, i oni koji su zaista “babske priče”. Primjerice, iako mame većinom djeci oko vrata stavljaju jantarne ogrlice, ne postoji znanstveno utemeljena činjenica da one ikako pomažu. No sljedeće radnje zaista mogu olakšati bolove pa krenite redom kad pokušavate umiriti svoje dijete.

Rast zuba kod beba – metode za ublažavanje bolova
 1. Hladni predmeti: Hladnoća može umiriti bol i smanjiti oticanje desni. Koristite hladne predmete poput:
  • Posebne gumene ili silikonske igračke koja se može ohladiti u hladnjaku;
  • Čista, vlažna krpa ohlađena u hladnjaku može biti ugodna za žvakanje (ne držati je na hladnom dulje od minute do maksimalno dvije);
  • Ako vaša beba već jede čvrstu hranu, ponudite hladno voće kao što su kriške krastavca ili jabuke. Pazite na mogućnost gušenja i da ne izazovete upalu grla kod djeteta, što znači da se voće ili povrće ohladi samo na par minuta. Ako je beba manja i još uvijek ne grize hranu, dajte joj hladne komadiće u “dudi za hranu” iz koje mogu cuclati hladni sok.
 2. Nježna masaža zubnog mesa: Nježno masirajte bebine desni prstom omotanim čistom, vlažnom gazom. To može pružiti privremeno olakšanje.
 3. Igračke za žvakanje: Korištenje prstenova za žvakanje može pomoći bebi da izvrši pritisak na desni, što može biti umirujuće kad je u pitanju rast zuba kod beba.
 4. Gelovi za zubiće: U ljekarnama možete kupiti gelove za zubiće s raznim okusima. Ublažavaju nadraženost i skreću djetetovu pozornost na nešto ugodnije, samim time umiruju plač. Samo pazite jer neki gelovi za zubiće sadrže lidokain ili benzokain koji mogu biti štetni za bebe. Uvijek se posavjetujte s pedijatrom prije upotrebe.
 5. Pažnja i utjeha: Zagrljaji, nježnost i pažnja te stavljanje bebe na grudi te dodatno dojenje, mogu pomoći bebi da se osjeća bolje.
 6. Paracetamol ili ibuprofen za bebe: Ako je beba posebno uznemirena, pedijatar može preporučiti paracetamol ili ibuprofen, posebno formuliran za bebe (čepići). Nikada nemojte davati lijekove bez prethodnog savjetovanja s pedijatrom.

Uvijek je dobro konzultirati se s pedijatrom ako imate bilo kakve sumnje ili pitanja o tome kako najbolje pomoći svojoj bebi tijekom rasta zubića. Ako je beba izuzetno uznemirena ili ima visoku temperaturu, odvedite je pedijatru. Ako plače i gura rukice u usta te posebno jako slini, pokušajte naizmjenice sa svakim od ovih savjeta.