0-6 mjeseci 6-12 mjeseci Bebe Novorođenčad

Razvoj bebina mozga: Kako se mozak vaše bebe postepeno razvija

razvoj bebina mozga

Razvoj bebina mozga intrigantan je proces koji se iz dana u dan istražuje kako bi se ustanovilo kako točno protječe. Rane godine djetetova života vrlo su važne za kasnije zdravlje i razvoj. Razvoj bebina mozga počinje još prije rođenja u majčinoj utrobi, a nastavlja se u ranom djetinjstvu. Iako se mozak nastavlja razvijati i mijenjati u odrasloj dobi, prvih 8 godina može izgraditi temelj za buduće učenje, zdravlje i životni uspjeh.

Koliko se mozak dobro razvija ovisi o mnogim čimbenicima osim gena, kao što su pravilna prehrana počevši od trudnoće, izloženost toksinima ili infekcijama te djetetova iskustva s drugim ljudima i svijetom oko njega. Odgovarajuća njega za djetetovo tijelo i um ključ je za poticanje zdravog razvoja mozga. Pozitivna ili negativna iskustva mogu oblikovati djetetov razvoj i imati cjeloživotne učinke i posljedice.

Razvoj bebina mozga u majčinoj utrobi

U prvom tromjesečju trudnoće izgrađuju se živčane veze koje vašem djetetu omogućuju kretanje u maternici. U drugom tromjesečju stvara se više živčanih veza i moždanog tkiva. U trećem tromjesečju moždana kora počinje preuzimati ulogu moždanog debla, pripremajući vašu bebu za buduće učenje. Kada vaša beba stigne na svijet, već će moći čuti (prepoznat će vaš glas!) i malo vidjeti. Njezin će mozak zatim nastaviti rasti i razvijati se u godinama koje dolaze.

Mozak bebe razvit će 3 osnovna područja

Moždano deblo i mali mozak povezuju mozak s leđnom moždinom i kontroliraju tjelesno disanje, rad srca, krvni tlak, ravnotežu i reflekse.

Limbički sustav nalazi se na vrhu moždanog debla i brine se za mnoge različite funkcije uključujući emocije, žeđ, glad, pamćenje, učenje i dnevne ritmove tijela.

Cerebralni korteks sastoji se od lijeve i desne hemisfere i nalazi se na vrhu limbičkog sustava. Cerebralni korteks sadrži: okcipitalni režanj – za vid, temporalni režanj — za sluh, jezik i društvenu interakciju, frontalni režanj — za pamćenje, samoregulaciju, planiranje i rješavanje problema te parijetalni režanj — za tjelesne osjete poput boli, pritiska, topline i hladnoće.

Poticanje razvoja

Razvoj bebina mozga potiče se njegovim korištenjem. Možete pomoći u razvoju svoje bebe stvaranjem zanimljivog okruženja s različitim vrstama aktivnosti koje joj pružaju priliku za igru. Kroz igru će naučiti važne vještine poput govora, slušanja, kretanja, razmišljanja, rješavanja problema i druženja.

Stvaranje toplog okruženja punog ljubavi pomaže vašoj bebi da se osjeća sigurno i voljeno. Ovo potiče razvoj mozga. Svakodnevni trenuci, poput kupanja i jela, izvrsne su prilike da se upoznate i izgradite svoj odnos.

POVEZANO: Razvoj bebe između 12 i 16 tjedna