Bebe Djeca

Šareni špageti – vikend zabava za obitelj

vikend zabava za obitelj, šareni špageti

Foto: Foto.hr

Znate li da kroz igru i ‘pravljenje nereda’ svako dijete može ostati koncentrirano dulje nego u igri s najmodernijom ili najskupljom igračkom? Ne znate? Ovoga vikenda testirajte i tu tezu. Radi se o aktivnostima kod kojih su izrada, priprema i igra odvojene stavke u kojima (u svakoj od njih) mališani sudjeluju, zbog čega zabava traje satima. Da biste to isprobali nije potrebno posezati za kompleksnim materijalima, skupim priborom i psihološkim pripremama. Za provođenje jednog poslijepodneva u igri dovoljno je malo mašte, više strpljenja i najviše veselja, poručuje Paula Šuk trenerica i animatorica iz zagrebačke Zekaone.

“Djeca različito reagiraju na razne podražaje, i kada im ‘napadnemo’ različita osjetila i ponudimo im nešto s čime se nikad prije nisu susreli dožive pravi vatromet emocija. Da biste djecu pridobili na igru ispričajte im priču, nagovorite ih da sudjeluju u aktivnosti, zatražite njihovu pomoć, uključite njihovu najdražu igračkicu, prilagodite aktivnost vašem djetetu na način koji znate da će sigurno upaliti.”, savjetuje Paula.

Upravo jedna takva igra su ‘Šareni špageti’, namijenjeni prvenstveno jednoipolgodišnjacima, ali i starijoj ‘ekipi’ kao savršena vikend zabava za obitelj.

  • Špagete skuhajte pa ohladite. Bebama naravno vi pripremite tjesteninu, a dvogodišnjake možete pozvati da sudjeluju u pripremi. Možete im dati da vam pomognu na način da u vrećice za zamrzavanje ubacuju dio špageta, zatim u njih ukapaju prehrambene boje. A nakon što im vi zatvorite vrećicu, pustite ih da ih miješaju i stisnu i na taj način obojaju špagete.
  • Nakon što ste obojali špagete, stavite ih u posudu (prethodno ih slobodno malo nauljite). U posudu skrijte djetetovu najdražu igračku ili više njih (recimo legiće) i pozovite mališane da ih prstićima potraže. O broju igračaka u posudi i vašoj kreativnosti ovisit će i trajanje igre.
  • Rukice će biti obojane i masne, igračke također pa kao završni dio ove igre pođite u kupaonu ‘tuširati legiće’ i prati rukice. Neka priprema igre, ali i pospremanje kada se ona završi, uvijek budu dio zabavnog rituala. Bitno je da maleni shvate da se lekcije o higijeni i zdravim navikama mogu usvajati i uz igru.
vikend zabava za obitelj, šareni špageti