Mame

Uz dobar plan ostvarite karijeru, ali i pazite na obitelj

Karijera i obitelj

Biti mama je teško, a biti zaposlena mama ponekad je pravi horor. Od trena kad ujutro otvori oči, mama je u trku. Pripreme za vrtić – higijena, odijevanje, hranjenje, priprema za ostatak dana. Spremanje sebe pa spremanje djece. Planiranje za sebe pa planiranje dječjih aktivnosti. Razmišljanje o sastanku, ali i o ručku i večeri, o tome gdje u kojem trenutku treba biti koje dijete, kada doći po koga, tko će što napraviti…

Ako ovom kaosu dodamo još i kućne obveze, koje ne zaobiđu nijednu ženu, moramo biti iskreni i zaključiti da je svaka mama mašinerija kojoj nema premca. No, kako u tom mama – žrvnju uopće maštati da se ostvari uspješna karijera, a zadrži sretna obitelj? Kako i kada razmišljati o rastu, edukaciji, uspinjanju na poslovnoj ljestvici?

Odredite dnevne zadatke po prioritetima

Napravite popis svega što želite postići u svojoj karijeri i popis osobnih prioriteta. Možda ćete osjećati da je vama najvažnija stvar svakodnevno preuzimanje djeteta iz vrtića, ili da obitelji svakodnevno skuhate obrok. Isto napravite i s poslovnim ciljevima. Nakon što to napravite napravite ljestvicu i označite sve zadatke s ‘jako bitno’, ‘bitno’, ‘odgodivo’, ‘nepotrebno’.
Pogledajte listu i vidjet ćete što ste spremni odgoditi ili sačuvati za kasnije, kada vaše dijete bude starije. Na primjer, možda ćete biti spremni odgoditi studiranje i stručnu kvalifikaciju dok vaše dijete ne krene u školu. Nakon što to napravite znat ćete da ste sve svoje planove zaokružili i da niste odustali od sebe ili obitelji. Tek da ste malo (i realno) pomaknuli datum realizacije vaših zadataka.

Pouzdajte se u vrtić ili tetu čuvalicu

Što god da se nalazi na vašem popisu, ne može se ostvariti bez pouzdanog dogovora za čuvanje djece. To je nužno za svaku zaposlenu mamu. Izaberite dobro, a ne jeftino ili jednostavno rješenje, jer o tome tko i kako vam čuva djecu značit će kako se osjećate i koliko se možete koncentrirati na posao i karijeru. Ako ne želite povjeriti dijete drugoj osobi, razmislite o drugim opcijama kao što su fleksibilni radni aranžmani.
Trenutno u Republici Hrvatskoj imate pravo na polusatno radno vrijeme po isteku rodiljnog dopusta, a novi Zakon o radu, najavljuje i mogućnost rada od kuće do osme godine djetetova života. Naravno, ako vam poslodavac to odobri. Ako želite raditi od kuće i napraviti zaokret u karijeri, koji će svakodnevno uključivati više vremena provedenog kod kuće s obitelji, pronađite posao koji nudi nešto od ovoga:

  • Rad na nepuno radno vrijeme: rad od manje sati dnevno ili manje dana tjedno
  • Rad od kuće: rad od kuće nekoliko dana tjedno (hibridni model) ili cijeli tjedan (remote)
  • Skraćeni radni tjedan: raspoređivanje radnih sati tijekom manje od pet dana u tjednu
  • Fleksibilno radno vrijeme: da možete dolaziti i odlaziti kako vama paše
  • Različito radno vrijeme: da svaki dan možete početi različito
  • Dijeljenje posla: dijeljenje cjelokupnog opsega posla s kolegom
Prebacite obiteljske obveze na partnera

Možda ćete odlučiti raditi puno radno vrijeme dok vaš partner ostaje kod kuće. Ako je tako, odredite si vrijeme koje ćete provoditi s djecom svaki put kad dođete doma. Možda bi vaš partner mogao pripremiti večeru ili otići na piće dok vi vozite djecu na njihove aktivnosti, obavite s njima kupnju ili dok obavljate rutinu odlaska na spavanje.

Zatražite pomoć u kući

Ako i vi i vaš partner radite isti broj sati, razgovarajte o tome kako podijeliti kućanske poslove i druge odgovornosti, kako biste oboje provodili kvalitetno vrijeme sa svojom djecom. Ali se i mogli posvetiti sebi. Ako vam to posao ne dozvoljava, unajmite pomoćnike koji će vam pospremati, kuhati, peglati. Ako si to možete priuštiti, nemojte se sramiti unajmiti spremačicu. To je puno bolja opcija nego se forsirati preko granica vlastitih mogućnosti. Vrijeme koje uštedite na pospremanju može biti vrijeme za edukaciju i učenje, spacijalizacije i tečajeve.

Ugasite glavu

Kad odete s posla ugasite glavu, kad odete od doma zaboravite na sve što vas čeka kad se vratite. Vrlo je bitno da uspijete biti djelatnica u uredu, a majka kod kuće. Odnosno da probleme s posla ili od doma ne nosite unaokolo sa sobom. Na taj način uspjet ćete se fokusirati i biti produktivniji na obje strane. U tome vam može pomoći meditacija pa je uvrstite na listu dnevnih zadataka.

Kombiniranje karijere s roditeljstvom pruža vam izazov, prihod i društvo odraslih, dok se veselite posebnom vremenu s vašim djetetom na kraju dana. S planiranjem i malo kompromisa, možete biti angažirana mama i uspješna karijeristica. A od takvog scenarija benefite će imati i djeca jer ako ste vi ispunjeni, s čime god da radite, djeca će imati izvrstan majčinski model.