Bebe Novorođenčad

Savjeti za uspješno dojenje nedonoščadi

Savjeti za uspješno dojenje nedonoščadi Bebe.hr portal

Dojenje nedonoščadi zapravo se neće puno razlikovati od dojenja djeteta rođenog na vrijeme pa je razlika zapravo u sastavu vašeg mlijeka.

Naravno, to nije nešto što vi možete vidjeti, ali vaše mlijeko točno je prilagođeno prehrambenim potrebama vaše prerano rođene bebe. Mlijeko će se razlikovati zato što se potrebe vaše bebe razlikuju od potreba bebe rođene na vrijeme. Budući da prijevremeno rođene bebe trebaju više proteina za rast nego bebe u terminu, vaše će prvo mlijeko imati više proteina od prvog mlijeka žena čije se dijete nije rodilo prerano.

Majčino mlijeko žene s nedonoščetom ima više enzima koji se zove lizozim. Lizozim napada određene bakterije i pomaže u zaštiti nedonoščeta od infekcija. Također, ima više masnoće, a manje laktoze, jer nedonoščad teško probavlja laktozu.

Kada je vaša beba spremna za početak dojenja, mogli biste otkriti da napredak može biti prilično spor, posebno ako je rođena vrlo rano ili ako je jako bolesna. Hranjenje je komplicirana vještina, a nedonoščad se vrlo brzo umara. Tijekom ovog vremena učenja, vaša beba može dobiti samo vrlo malu količinu mlijeka iz vaših grudi. A ostatak ćete joj možda morati dati putem sonde. Nekim prijevremeno rođenim bebama može trebati neko vrijeme da nauče sisati.

 

Dojenje nedonoščadi može biti olakšano dodatcima prehrani

 width=

 

Ponekad majčino mlijeko ne daje prijevremeno rođenim bebama sve hranjive tvari koje su im potrebne za dobar rast. Dakle, vašem majčinom mlijeku možda treba dodati prah koji sadrži dodatne proteine, kalorije, kalcij ili fosfor za rast kostiju.

Ako ne možete dojiti ili izdojiti mlijeko, možda biste svojoj bebi mogli dati donirano majčino mlijeko. To bi moglo biti moguće ako bolnica u kojoj ste rodili ima banku mlijeka. Proces pasterizacije, doduše, smanjuje neke hranjive tvari i svojstva mlijeka koja štite od infekcija. Ali mlijeko je još uvijek dovoljno hranjivo da pomaže u razvoju vaše bebe.

Ponekad liječnik vaše bebe može sugerirati da je vašoj bebi potrebna hrana za dojenčad kao i majčino mlijeko kako bi dobila dodatnu prehranu. Ako je izdajanje teško ili imate problema s dovodom majčinog mlijeka, utješno je znati da formula za dojenčad može pružiti osnovne građevne elemente za rast i razvoj vašeg djeteta. I da postoje posebne formule za nedonoščad.

POVEZANO: Savjeti za dojenje koje bi svaki roditelj trebao znati!