Bebe Djeca

Sistematski pregled pred jaslice i vrtić: Što se pregleda i zašto se obavlja?

sistematski pregled

Foto: Freepik

Sistematski pregled pred upis u jaslice i vrtić ključan je korak u osiguravanju zdravlja i sigurnosti djece. Ovaj pregled pomaže u otkrivanju mogućih zdravstvenih problema i osigurava da dijete može sigurno sudjelovati u aktivnostima predškolskog obrazovanja. Sistematski pregled pred upis u jaslice i vrtić ključan je za osiguranje zdravlja i dobrobiti djece. Kroz detaljan pregled i procjenu, liječnici mogu identificirati i riješiti potencijalne zdravstvene probleme te osigurati sigurno i zdravo okruženje za sve sudionike u predškolskom obrazovanju.

Što se pregleda?

Ovaj dio se sastoji od obveznog dijela, i dijela koji varira od ordinacije do ordinacije. No ono što vas liječnici mogu tražiti je sljedeće:

Pregled visine i težine – provjerava se rast i razvoj djeteta u skladu s dobi.

Procjena prehrane – procjenjuje se prehrambeni status djeteta kako bi se osiguralo da dobiva odgovarajuću prehranu.

Pregled glave i vrata – provjerava se stanje ušiju, nosa, grla i limfnih čvorova.

Pregled očiju – testovi vida za rano otkrivanje problema s vidom.

Pregled ušiju – testovi sluha kako bi se osigurala normalna slušna funkcija.

Pregled zuba – procjena oralne higijene i zdravlja zuba.

Srce i pluća – liječnik sluša zvukove srca i pluća kako bi otkrio eventualne nepravilnosti ili zvukove koji ukazuju na probleme.

Trbuh i abdomen – provjerava se ima li bolova, osjetljivosti ili abnormalnih masa u trbuhu.

Procjena motorike – pregled držanja, hoda i motoričkih sposobnosti djeteta.

Pregled kože – provjera kožnih promjena, osipa, madeža ili drugih abnormalnosti.

Provjera imunizacije – osigurava se da je dijete primilo sva potrebna cjepiva prema nacionalnom kalendaru cijepljenja.

Krvne pretrage – ako je potrebno, mogu se provesti krvne pretrage kako bi se provjerilo opće zdravstveno stanje ili specifične probleme (npr. anemija).

Zašto se obavlja sistematski pegled?

Identificiranje zdravstvenih problema u ranoj fazi omogućuje pravovremeno liječenje i intervenciju. Provjera cijepljenja i općeg zdravlja smanjuje rizik od širenja zaraznih bolesti u vrtiću. Na osnovu sistematskog pregleda liječnici mogu pružiti roditeljima savjete o prehrani, higijeni, cijepljenju i drugim aspektima zdravlja djeteta.

Pregledom se osigurava da dijete normalno raste i razvija se u skladu s dobi. Identificiraju se posebne potrebe ili ograničenja kako bi se aktivnosti prilagodile djetetovim mogućnostima. Ako se otkriju zdravstveni problemi, roditelji dobivaju upute za daljnje pretrage ili specijalističke preglede.