Bebe Djeca Trudnice

Kad hrana zaprijeti: Alergijski osip kod djece

Alergija na hranu osip kao reakcija Bebe.hr portal

Alergija na hranu i alergijski osip kod djece kao njena reakcija, obično se razvija ubrzo nakon što se pojedina namirnica konzumira. Manifestira se prištićima i crvenilom (osipom) oko usta, vrata ili lica – gdje je hrana došla u dodir s vašom kožom. Općenito, simptomi osipa od alergije na hranu isti su kod djece i odraslih.

Vjerojatnost da se sigurno radi o osipu od alergije na hranu je veća ako imate i druge simptome, kao što su:

  • grčevi u trbuhu
  • proljev
  • svrbež ili suzenje očiju i svrbež i začepljen nos
  • kihanje
  • povraćanje
Alergijski osip kod djece – uzroci

Alergijski osip na hranu uzrokovan je konzumiranjem hrane na koju ste alergični, a najčešći alergeni iz hrane uključuju: jaja, kravlje mlijeko, riba, orašasti plodovi, školjke, soja, pšenica i kikiriki!

Alergija na hranu osip

Iako su to najčešći, moguće je biti alergičan na bilo koju hranu. Zapravo, procjenjuje se da najmanje 170 namirnica može izazvati alergije. Alergije na hranu često se otkrivaju tijekom ranog djetinjstva kao rezultat neželjene reakcije na određenu hranu. Testovi krvi ili kože također mogu pomoći u dijagnosticiranju alergija na hranu. Mnoga djeca prerastu alergije na hranu, ali moguće je imati alergije doživotno. Odrasli također mogu razviti nove alergije na hranu, iako je to rjeđe.

Možda će vas zanimati: Alergija na kravlje mlijeko kod djece

Kako uvesti novu hranu?

Svaki put kada bebi ponudite novu namirnicu, trebali biste pričekati tri do pet dana prije nego što dodate još jednu novu stavku na jelovnik. Za to vrijeme ne uklanjajte namirnice koje je beba već prije probala i za koje znate da su sigurne za nju jer dosad nisu izazvale nikakve alergijske reakcije.

Jedini način da se izbjegne alergijska reakcija je potpuno izbjegavanje alergena iz hrane. Dok su oznake na hrani vrlo važne, također je važno da budete spremni u slučaju reakcije. Predlažemo i da operete ruke i lice, kao i sve površine koje su mogle doći u kontakt sa sumnjivom hranom. To može pomoći u sprječavanju novih osipa.

Za dugoročno zdravlje i udobnost može biti od pomoći konzultirati alergologa, nutricionista ili dijetetičara. Oni vam mogu dati korisne savjete i prijedloge za hranu kako biste izbjegli okidač alergije, a da i dalje hranite dijete pravilnom prehranom.

Koliko dugo traje alergijski osip kod djece?

 width=

Alergijski osip na hranu se možda neće pojaviti dok vaš imunološki sustav ne reagira na hranu. Ovisno o hrani i količini koju unosite, to može potrajati nekoliko sati. Ostali slučajevi mogu se razviti u roku od nekoliko minuta. Ukoliko dijete grebe kožu jer su svrbi to može dodatno produžiti trajanje i povećati rizik od infekcije kože. Nakon što se vaš imunološki sustav smiri, simptomi će se povući. Sve u svemu, osip bi trebao nestati u roku od dan ili dva.

Osip od alergije na hranu ili intolerancija na hranu

Alergija na hranu se javlja kada vaš imunološki sustav negativno reagira na proteine ​​u određenoj hrani na koju ste alergični. To nije isto što i intolerancija na hranu. Intolerancija na hranu prvenstveno je probavni problem koji može izazvati simptome slične alergijama na hranu, osim što nije opasan po život.

S vremenom se mogu razviti i osipi koji ne svrbe zbog intolerancije na hranu, poput ” pileće kože ” na rukama. Ovo nije slično osipu od alergije na hranu, koji se obično javlja unutar nekoliko minuta ili sati nakon što pojedete sumnjivu hranu. Intolerancija na hranu također može uzrokovati nadutost, bolove u trbuhu i blage probavne smetnje.

Još jedna ključna razlika je u tome što ponekad možete jesti male količine hrane bez problema ako imate intoleranciju. Kod alergije čak i mala količina hrane može izazvati probleme. Budući da ne postoji lijek za alergije na hranu, najbolji način da ih spriječite – i naknadne simptome poput osipa – je potpuno izbjegavanje.

POVEZANO: Alergija na jaja kod beba i djece : Simptomi