Trudnice

Policistični jajnici i trudnoća

Policistični jajnici i mogućnost trudnoće Bebe.hr portal

Mnoge žene, naravno ne sve, kojima su dijagnosticirani policistični jajnici (PCOS) bore se s pretilošću. Policistični jajnici i trudnoća neodvojiva su veza koja uz sebe veže više zdravstvenih problema. Razlog tome je to što PCOS negativno utječe na to kako vaše tijelo obrađuje inzulin, što zauzvrat može uzrokovati debljanje. Jedan od glavnih razloga zašto žene s PCOS-om ne mogu zatrudnjeti jest da nemaju ovulaciju ili je nemaju redovno. Istraživanja su pokazala kako gubitak kilograma može vratiti ovulaciju. Gubitak od 5% do 10% trenutne težine može biti dovoljan za pokretanje redovnih menstrualnih ciklusa.

Ipak, ne postoji pretjerani broj dokaza koji tvrde da će gubitak kilograma pomoći pri začeću prirodnim putem. Možda će vam i dalje trebati lijekovi za plodnost, ali imat ćete povećane šanse da ju izliječite. Proces mršavljenja ni pod koju cijenu nije lagan, a naročito onima koji imaju PCOS. Naravno, ako nemate problema s prekomjernom tjelesnom težinom, a imate PCOS, gubitak kilograma neće biti rješenje za vašu neplodnost.

POVEZANO: Česti uzroci ženske neplodnosti

 width=

Dijeta, tjelovježba i policistični jajnici

Zdrava prehrana od iznimne je važnosti za žene sa sindromom policističkih jajnika. Jednim dijelom to je zbog većeg rizika od prekomjerne tjelesne težine, ali i zbog njihovog problema s regulacijom inzulina. O tome koja je vrsta prehrane najbolja za žene koje imaju polistične jajnike, dalo bi se raspravljati. Pojedina istraživanja pokazala su da je najpogodnija prehrana s niskim udjelom ugljikohidrata, dok druge studije nisu pronašle značajne benefite u toj vrsti ishrane. Najvažnije od svega je da je vaša prehrana bogata hranjivim sastojcima, dovoljnom količinom bjelančevina i da izbjegavate nezdravu i prerađenu hranu te namirnice s visokim udjelom šećera.

Policistični jajnici i trudnoća – savjeti za plodnost

Uz ove savjete moći ćete napraviti korak naprijed u liječenju PCOS-a, ali prije svega održati svoje tijelo i organizam zdravim:

 width=
  • Jedite zasitniji doručak i manje kaloričnu večeru
  • Uključite u prehranu više proteina i zelenila
  • Kada jedete ugljikohidrate, neka to budu složeni (poput cjelovitih žitarica i graha)
  • Ako jedete slatkiše ili hranu s visokim udjelom ugljikohidrata, kombinirajte je sa zdravim mastima kao što su avokado, maslinovo ulje i orašasti plodovi te proteinima kako biste usporili nagli porast glukoze u krvi.

Također je utvrđeno da redovito vježbanje pomaže kod simptoma PCOS-a. Kombinacija redovitog brzog hodanja i zdrave prehrane može poboljšati redovitost menstrualnog ciklusa za 50%. Osim toga, neplodnost se liječi liječi i lijekovima, operacijama ili metodom potpomognute oplodnje.

POVEZANO: Postoji li povezanost između donjeg rublja i plodnosti?