TrudnicePolicistični jajnici i mogućnost trudnoće

Sindrom policističnih jajnika jedan je od najčešćih uzroka ženske neplodnosti. Ipak, ako imate sindrom policistističnih jajnika to ne mora nužno značiti da nećete moći zatrudnjeti, jer na raspolaganju postoji niz tretmana za liječenje neplodnosti.
1 godina prije

Mnoge žene, ali nikako ne i sve, koji imaju sindrom policističkih jajnika (PCOS) bore se s pretilošću. To je zato što PCOS negativno utječe na to kako vaše tijelo obrađuje inzulin, što zauzvrat može uzrokovati debljanje. Jedan od glavnih razloga zašto žene s PCOS-om ne mogu zatrudnjeti jest da nemaju ovulaciju ili je nemaju redovno. Istraživanja su pokazala kako gubitak kilograma može vratiti ovulaciju. Gubitak od 5% do 10% trenutne težine može biti dovoljan za pokretanje redovnih menstrualnih ciklusa.

Ipak, ne postoji pretjerani broj dokaza koji tvrde da će gubitak kilograma pomoći pri začeću prirodnim putem. Možda će vam i dalje trebati lijekovi za plodnost, ali imat ćete povećane šanse da ju izliječite. Proces mršavljenja ni pod koju cijenu nije lagan, a naročito onima koji imaju PCOS. Naravno, ako nemate problema s prekomjernom tjelesnom težinom, a imate PCOS, gubitak kilograma neće biti rješenje za vašu neplodnost.

Dijeta, tjelovježba i sindrom policističkih jajnika

Zdrava prehrana od iznimne je važnosti za žene sa sindromom policističkih jajnika. Jednim dijelom to je zbog većeg rizika od prekomjerne tjelesne težine, ali i zbog njihovog problema s regulacijom inzulina. O tome koja je vrsta prehrane najbolja za žene koje imaju polistične jajnike, dalo bi se raspravljati. Pojedina istraživanja pokazala su da je najpogodnija prehrana s niskim udjelom ugljikohidrata, dok druge studije nisu pronašle značajne benefite u toj vrsti ishrane. Najvažnije od svega je da je vaša prehrana bogata hranjivim sastojcima, dovoljnom količinom bjelančevina i da izbjegavate nezdravu i prerađenu hranu te namirnice s visokim udjelom šećera.

Savjeti za plodnost prilagođeni sindromu policističnih jajnika

Uz ove savjete moći ćete napraviti korak naprijed u liječenju PCOS-a, ali prije svega održati svoje tijelo i organizam zdravim:

  • Jedite zasitniji doručak i manje kaloričnu večeru
  • Uključite u prehranu više proteina i zelenila
  • Kada jedete ugljikohidrate, neka to budu složeni (poput cjelovitih žitarica i graha)
  • Ako jedete slatkiše ili hranu s visokim udjelom ugljikohidrata, kombinirajte je sa zdravim mastima kao što su avokado, maslinovo ulje i orašasti plodovi te proteinima kako biste usporili nagli porast glukoze u krvi.

Također je utvrđeno da redovito vježbanje pomaže kod simptoma PCOS-a. Kombinacija redovitog brzog hodanja i zdrave prehrane može poboljšati redovitost menstrualnog ciklusa za 50%. Osim toga, neplodnost se liječi liječi i lijekovima, operacijama ili metodom potpomognute oplodnje.

 

Mateja

Leave a Reply