Bebe Kutak za tate Mame

Slatki san: Razotkrivamo čarobni svijet bebinih snova

Što sanjaju bebe

Foto: Freepik

Bebe, za sve nas potpuni su misterij. Osobice ljupkog lica i nevinih pogleda, koje unose nevjerojatnu i nemjerljivu radost u naše živote. Dok mirno spavaju u svojim krevetićima, pitamo se gdje su sad, o čemu oni sanjaju, zašto se mršte, zašto smješkaju? A tek kad u snu zaplaču… sve muke svijeta sjate se u roditeljske glave. “Zašto plaču? Činim li je nesretnom?”, nema roditelja koji nije tako nešto pomislio. Što se događa u tim malim, nježnim glavicama kad legnu u krevet i sklope okice?

Što kaže znanost?

Proučavanje sna i snova kod novorođenčadi, specifično je područje neuroznanosti koje istražuje kompleksnosti mozga u razvoju. Iako ne postoje konkretni dokazi o tome sanjaju li bebe na isti način kao odrasli, postoje znakovi da i novorođenčad doživljavaju neki oblik sna. Brzo pomicanje očiju (REM) tijekom spavanja, faza je povezana s živopisnim snovima kod odraslih. Istu tu fazu primijetimo i kod beba. Tokom REM sna, bebine oči trepere, disanje postaje neregularno, a aktivnost mozga podsjeća na aktivnosti kakve proživljava odrasla osoba dok sanja. No o čemu može sanjati beba mlađa od mjesec dana? Sanja li vlastiti porod?!

Istraživači vjeruju da bebe tokom REM sna prolaze kroz važan proces učenja i razvoja mozga. To uključuje proširivanje i povećanje memorije, slaganje naučenih znanja u “ladice”, usavršavanje motoričkih vještina i procesuiranje emocionalnih iskustava. Iako možda ne shvaćamo, i ne možemo tumačiti sadržaj snova koje ne vidimo, činjenica je da i bebe doživljavaju REM fazu te to sugerira da su njihovi umovi aktivni i angažirani tijekom ove faze odmaranja.

Sadržaj snova

Unatoč znanstvenom razumijevanju ciklusa spavanja, sadržaj i priroda bebinih snova ostaje tajna. Ograničena sposobnost dojenčadi da se verbalno izraze, ostavlja roditelje na nepoznatom teritoriju. Kako bebe prolaze kroz različite faze razvoja, teme njihovih snova zasigurno se mijenjaju.

Novorođenčad, na primjer, mogu sanjati o ritmičkim zvucima i umirujućim senzacijama nošenja u roditeljskim rukama. Kako rastu i istražuju svijet, njihovi snovi mogu uključivati elemente proživljenih dnevnih iskustava – od slušanja cvrkuta ptica do dodira mekih tkanina i maženja psa. Sve što im date kroz dan pojavit će se u nekom obliku tijekom njihova sna. I nemojte se odmah zabrinuti jer ste vidjeli kako vaše čedo plače u snu. Možda je taj plač bio poziv u šetnju, izražavanje gladi ili žeđi ili ljutnja jer ne može dohvatiti igračku. Bebe se u početku života često izražavaju kroz plač i vikanje pa vas to ne treba brinuti.

Kreirajte njihov san

Sad kad znamo da mališani sanjaju ono što im pripremimo tijekom dana, pripremite im raskošnu noćnu pustolovinu. Od ranoga jutra razgovarajte, dodirujte se i mazite, pjevajte i plešite. Napravite malo kazalište za dojenče, pipkajte lišće, pođite u šetnju, pomazite psa… Nosite bebu sa sobom dok pospremate po stanu, razgovarajte gledajući je u oči, čitajte knjige, dodirujte različite površine i predmete… Svijet je predivno mjesto za život, upoznajte svoje djetešce sa svim fascinantnim stvarima koje ga okružuju i podarite mu snove iz bajke.