Bebe Savjeti i njega

Kako se nositi s prekomjernim slinjenjem kod beba?

slinjenje kod beba

Foto: Freepik

U dobi od, recimo dva i pol do tri mjeseca, bebe će počti sliniti. Male bebe sline iz više razloga, a prekomjerno slinjenje je čest i normalan dio njihovog razvoja. Priprema je to i za rast zubića koji možda neće izbiti sve do sedmog mjeseca života bebe, no slinjenje će početi rano i trajati sve do tad.

Iako znamo da je slinjenje posljedica, a zubi da su uzrok, mnogi roditelji smatrat će ovo problemom i razlogom za uznemirenost. Stoga ćemo se kratko osvrnuti na slinjenje, kako bismo odagnali sve vaše probleme.

Zašto bebe sline?

Jedan od najčešćih razloga za prekomjerno slinjenje kod beba je proces nicanja zuba. Kada se mliječni zubi probijaju kroz desni, to može izazvati iritaciju i nelagodnost. Bebe reagiraju na to povećanom produkcijom sline kako bi omekšale desni i ublažile napetost i bolove u tkivu. Iako u teoriji ovaj proces obično počinje oko šestog mjeseca života, možete ga očekivati i puno prije.

Male bebe koriste svoja usta i kako bi istraživale svijet oko sebe. To uključuje dodirivanje rukama, stopalima, te guranje igračaka i drugih predmeta u usta. Prirodni nagon za istraživanjem može rezultirati povećanim slinjenjem.

Slina igra važnu ulogu u razvoju oralnih vještina kod beba. Kroz slinu, bebe uče kako kontrolirati gutanje i žvakanje, što su vještine koje će im biti potrebne kako budu rasle. Refleksno slinjenje pomaže i u čišćenju i vlaženju usta. Ovaj refleks je prisutan odmah nakon rođenja i služi kao zaštita od iritacije i infekcija u usnoj šupljini.

Bebe koje brzo jedu ili gutaju zrak tokom hranjenja mogu proizvoditi više sline kako bi si pomogle probavi, odnosno kako bi lakše izbacile zrak iz želudca.

Kako djetetu olakšati fazu slinjenja?

Da biste olakšali ovu fazu razvoja, možete koristiti praktične mjere poput postavljanja slinčeka ispod brade, ali ih redovito mijenjajte kako bi izbjegli iritaciju kože. I svakako koristite neke od ovih metoda za olakšavanje napetosti kod djece:

  1. bebama možete ponuditi posebne igračke za žvakanje koje će im pomoći ublažiti bol uslijed nicanja zubi i smanjiti potrebu za prekomjernim slinjenjem;
  2. pazite na higijenu i nježno obrišite bebino lice kako biste spriječili iritaciju kože zbog konstantnog slinjenja;
  3. ako primijetite da beba ima dodatne simptome kao što su groznica, proljev, ili odbijanje hrane, obratite se pedijatru. To može ukazivati na neki drugi problem koji zahtijeva medicinsku pažnju;
  4. najvažniji savjet je strpljenje. Prekomjerno slinjenje je prolazna faza u razvoju beba i obično se smiruje nakon što zubi niknu, a beba postane starija.