0-6 mjeseci 6-12 mjeseci Bebe Novorođenčad

Što kada beba neće spavati?

Što kada beba neće spavati? Bebe.hr portal

Ako vaša beba neće spavati ni drijemati i otežava svaki odlazak na spavanje imamo rješenja za vas sa kojima ćete stati na kraj toj muci. Čitajte dalje kako biste otkrili uobičajene krivce zbog kojih vaša obitelj može biti budna cijelu noć.

Beba neće spavati jer je previše uzbuđena 

Bez obzira na to da li ih vaš partner baca u zrak, gledate video ili se jednostavno brčkate u kadi, vaša beba možda provodi večeri radeći upravo suprotno od opuštanja. Ne samo da će misliti da je odlazak u krevet isto što i propuštanje zabave, već ti dobri trenuci mogu učiniti ionako pospanu bebu preumornom.

“Kada se to dogodi, [njima] je zapravo mnogo teže zaspati”, kaže dr. Jodi Mindell, autorica knjige Spavanje cijele noći . “I [oni će se] češće buditi tijekom noći.”

Možda će Vas još zanimati: Vaša se beba bori sa spavanjem?
#Vaše rješenje za spavanje

Osvježite bebinu rutinu odlaska na spavanje. Odbacite škakljanje i zamijenite ih masažom, uspavankom, pričom ili povijanjem ako beba neće spavati.

Također biste trebali uzeti u obzir temperament svoje bebe kada birate ritual. Nisu sve osnovne stvari prije spavanja opuštajuće za svaku bebu. Čak i kupanje može biti ne-ne za vašu bebu. “Neke bebe ih smatraju uzbudljivim i iznerviraju se. Ako je to slučaj, pomaknite kupanje ranije tijekom dana.

Obratite pozornost i na svoje raspoloženje—ako ste napeti, vaša će beba to vjerojatno primijetiti. Krećite se tiho i prigušite svjetla. Vrijeme spavanja bi trebalo biti ugodno vrijeme s vašim djetetom.

Neke su bebe vrlo osjetljive na svoje vanjsko i unutarnje okruženje. Možda im smeta zvonjava telefona, osjećaj etikete na odjeći ili čak osjećaji u tijelu, poput probave hrane. Bebe mogu ignorirati te osjete danju kada je buka velika, no noću je to puno teže.

Vaše rješenje za spavanje

 width=

Učinite bebinu okolinu što umirujućom. Ako niste sigurni što ih muči, počnite s uklanjanjem etiketa s pidžame. Upotrijebite mekše plahte i zamračite njihovu sobu. I dok roditelji pretpostavljaju da je bebama potrebno puno topline, vašem mališanu može biti i prevruće. “Opipajte im vrat i uši. Ako im je vruće, skinite  sloj odjeće.

S druge strane, vaše dijete može biti uznemireno nedostatkom stimulacije u sobi, osobito ako je mlađe od 4 mjeseci. Bebe su stalno držane, ljuljane i dodirivane u maternici i uvijek je bilo bijelog šuma. Mnoge se bebe ne mogu opustiti jer im nedostaje ta ritmička smirenost. Bijeli šum može pomoći u ponovnom stvaranju tog osjećaja maternice.

Ne dobivaju dovoljno svjetla tijekom dana

Preumorni ste da idete u šetnju s bebom prije 15 sati ili prezauzeti da otvorite sve zastore? Držanje vaše bebe u mraku može uzrokovati njihov ludi raspored spavanja. Dojenčad koja su više izložena svjetlu tijekom dana bolje spavaju.

Beba neće spavati
#Vaše rješenje za spavanje

Ključ je izloženost jutarnjem svjetlu. Suzbija melatonin—hormon koji regulira ciklus spavanja i budnosti—tako da dostiže vrhunac u pravo vrijeme. Premjestite bebinu visoku stolicu ili jastuk za dojenje na najsunčanije mjesto u kući i tamo ju hranite. Jutarnja šetnja također je dobra ideja, čak i po oblačnom danu, ali ako nije izvediva, paljenje svjetla je pristojna zamjena.

Ne zaboravite ih prigušiti sat ili dva prije spavanja. Ako želite da vaša beba povezuje svjetlo i aktivnost s danom, a tamu i neaktivnost s noćnim vremenom.

Beba neće spavati jer je noćna izjelica

Beba neće spavati

“Ovo je vjerojatno razlog broj jedan zašto bebe imaju problema s uspavljivanjem”, kaže Cathryn Tobin, dr. med., autorica Plana spavanja za uspavljivanje bebe . Kada svoju bebu nahranite neposredno prije nego što je položite u krevetić, dojenje će povezivati ​​sa spavanjem. Posebno ako joj dopustite da zaspi još na vašim dojkama. To možda neće biti problem u 19 sati, ali može postati problem kada se probude u 3 ujutro.

#Vaše rješenje za spavanje

Ne morate se u potpunosti riješiti dojenja prije spavanja ako beba neće spavati. Samo ga premjestite ranije u rutini spavanja. Pokušajte ih dojiti, i zatim npr. promijeniti pelene. I razmislite o tome da svoju bebu ne hranite u sobi za spavanje.  S vremenom će vaša beba naučiti sama sebe umiriti kad se noću probudi.

Ali ako ovo uporno radite i ne uspijeva, njihov bi želudac zapravo mogao biti prazan.

Druga mogućnost je onda da ih – ako je vrijeme za spavanje u 20 sati – nahranite u 17, 18 sati. I barem još jednom prije nego što ih ušuškate. Odnosno da imaju “dodatne kalorije” prije odlaska u krevet tako da ne ogladne.