Planiranje trudnoće

Što uzrokuje i koji su znakovi lažne trudnoće?

Što uzrokuje i koji su znakovi lažne trudnoće? Bebe.hr portal

Iako možete razviti potpuno uvjerljive simptome trudnoće, to mogu biti i znakovi lažne trudnoće. Teško je doći do točnih brojeva, ali stručnjaci se slažu da je ovo stanje iznimno rijetko. Što biste trebali znati o rijetkom stanju zvanom pseudocijeza.

 

 

Koji su znakovi lažne trudnoće?

Netko tko ima fizičke simptome trudnoće, ali nije trudan, možda ima pseudocijezu. Žena sa slučajem pseudocijeze može doživjeti mnoge iste simptome kao stvarna buduća mama, uključujući sljedeće:

 width=
  • prestanak menstrualnog ciklusa
  • osjetljive, povećane grudi (mogu čak proizvoditi kolostrum ili mlijeko!)
  • mučnina
  • opći trudnički bolovi, poput grčeva u nogama i križobolje
  • osjećaj pokreta fetusa
  • debljanje
  • napuhan trbuh
  • znakovi preeklampsije ili kontrakcije

 

 

Koliko dugo mogu trajati znakovi lažne trudnoće?

Ovi simptomi mogu trajati čak nekoliko tjedana do punih devet mjeseci trudnoće – ili čak i dulje! “Koliko god zvučalo nevjerojatno, um je zapravo u stanju preuzeti kontrolu i potaknuti tijelo da proizvede uvjerljive znakove začeća”, kaže Nada Stotland, dr. med., profesorica psihijatrije na Medicinskom sveučilištu Rush u Chicagu i bivša predsjednica Američka psihijatrijska udruga.

Važno je ne brkati lažnu trudnoću s lažno pozitivnim testom na trudnoću. Lažno pozitivan rezultat često je posljedica hormonskih smetnji tijekom menstrualnog ciklusa, koje zatim reagiraju s postupkom testiranja. Žena također može dobiti lažno pozitivan test na trudnoću jer je doista bila trudna, ali je kasnije imala spontani. 

Što uzrokuje lažnu trudnoću?

znakovi lažne trudnoće

U nekoliko slučajeva, lažna trudnoća koja rezultira simptomima trudnoće bez trudnoće može biti rezultat stvarnog fizičkog simptoma kao što je tumor jajnika. 

Ali i povijest depresije, kao i prošli medicinski problemi, uključujući nemogućnost začeća, višestruke pobačaje ili gubitak djeteta. Seksualno zlostavljanje također može igrati ulogu, budući da prošlo zlostavljanje može učiniti osobu ranjivijom na razne psihološke probleme i nesigurnosti.

Ali većinom, pseudocijeza nije stanje s lako prepoznatljivim uzrokom. Kod nekih je to manifestacija psihoze, ali kod drugih može biti jednostavno rezultat vrlo jake želje za trudnoćom. Druge žene imaju disocijativni poremećaj. Što znači da djelomično prelaze u drugo mentalno stanje, dok im ostatak razmišljanja ostaje racionalan.

POVEZANO: Čudni simptomi rane trudnoće o kojima se rijetko govori