25 do 40 tjedana Trudnice

Kasna trudnoća: Što mogu učiniti?

Kasna trudnoća: Što mogu učiniti? Bebe.hr portal

Prije nego krenemo paničariti donosimo neke činjenice, kao na primjer da je kasna trudnoća vrlo uobičajena u prvim trudnoćama. Zapravo, samo 5% beba se zapravo rodi na točno predviđeni datum.

Nakon što vide termine poroda kako dolaze i prolaze, većina će žena učiniti sve da potaknu trudove! Istina je da većina standardnih preporuka zapravo neće funkcionirati ako beba nije spremna za dolazak. To je razlog zašto standardni savjeti obično neće izazvati porod u 16., 29. ili 35. tjednu.

Možda će Vas još zanimati: Napravite plan porođaja da si olakšate – ali ostanite fleksibilni

Pod standardnim preporukama odnosno savjetima mislimo na one koji kažu da pokušate više hodati, piti čaj od đumbira, jesti začinjenu hranu i ananas, kupati se u toplim kupkama itd.  Kada kažemo inducirani porod mislimo na to da se koriste lijekovi za pokretanje porođaja. Što je slučaj u oko jedan od pet poroda.

 

Kasna trudnoća i što možete učiniti?

 width=

 

Postoje, međutim, dvije stvari koje biste mogli isprobati prije nego dođe do indukcije u bolnici:

1- Vaginalno stavljanje ulja noćurka

Stavljanje kapsula od 500 ili 1000 mg može omekšati i stanjiti cerviks. Ovo je često uspješno, ali ako želite ovo isprobati – prvo to razriješite sa svojim liječnikom. 

POVEZANO: 41. tjedan trudnoće

 

2- Također možete zamoliti svog liječnika za postupak “čišćenja membrane”. 

U  tom slučaju vaš liječnik treba staviti prst između vašeg vrata maternice/donjeg dijela maternice i amnionske vrećice (membrane) kako bi pokušao to dvoje razdvojiti. To uzrokuje oslobađanje prirodnih prostaglandina (slično tvarima koje koristimo za poticanje trudova), što može uzrokovati početak kontrakcija. Zahvat može biti malo neugodan, ali ako se pravilno izvede, kod dobrog dijela žena može izazvati trudove.

Razgovarajte sa svojim liječnikom da vidite jeste li dobar kandidat za “čišćenje membrane”. Općenito, uvijek prvo pokušajte potaknuti trudove kod svog liječnika. 

POVEZANO: Prošao je termin poroda? Što ako beba kasni?