Trudnice

41. tjedan trudnoće

41. tjedan trudnoće Bebe.hr portal

41. tjedan trudnoće i više – nalazite se u Vašem trećem tromjesečju. Nije neobično da se dijete ne rodi na dan termina, treba biti strpljiv i iskoristiti ovo dodatno vrijeme za opuštanje.

 

Što se zapravo događa u Vašem tijelu?

Obično je u redu ući u 41. tjedan trudnoće bez dodatnih rizika. Međutim, oko 10 ili 12 dana nakon termina, postoje neki dokazi koji sugeriraju da posteljica oslabi. Vaši doktori razgovarat će s Vama o najboljim načinima za period koji slijedi, što bi moglo uključivati dodatno praćenje ili indukciju.

Inducirano je oko 1 od 5 poroda, što znači da se lijekovi koriste za pokretanje porođaja. Puno toga treba uzeti u obzir kada vam se ponudi indukcija, pa postavite onoliko pitanja koliko želite.

Evo nekoliko stvari koje treba uzeti u obzir:

  • mogu postojati medicinski razlozi zašto je važno da se vaše dijete rodi prije nego kasnije, a i indukcija često može izbjeći potrebu za carskim rezom.
  • Prosječna beba sada je teška oko 3 do 4 kg.
  • Ne možemo biti precizni, ali zamislite da Vam je u trbuhu dijete veličine male bundeve ili lubenice. Brzo razdoblje rasta je sada završeno. Vaša beba bi trebala spremna da preživi izvan maternice bez ikakve pomoći.
  • Bebe koje se kasnije rode imaju tendenciju da imaju crvenu, suhu i ljuštajuću kožu. Crveni sloj će se oguliti nakon nekoliko dana, bez ikakve pomoći, otkrivajući savršenu kožu ispod. Više o tome objasnit će Vam Vaš doktor.

POVEZANO: Može li se spol djeteta promijeniti tijekom trudnoće?