Planiranje trudnoće Savjeti i njega Trudnice

Točan dan začeća – kako ga izračunati

Točan dan začeća - kako ga izračunati Bebe.hr portal

Točan dan začeća zanima svaku ženu. A kako odrediti točan datum začeća u trudnoći? Postoje raznorazni ovulacijski kalendari.

Žene koje imaju redovite mjesečnice obično zatrudne oko 11.-21. dana nakon prvog dana posljednje menstruacije. Određivanje točnog datuma začeća je teško pa je Vaš datum začeća uglavnom procjena koja se temelji na Vašem mjesečnom ciklusu.

 

Točan dan začeća – izračun

Da biste izračunali točan datum začeća, morat ćete znati datum početka Vaše posljednje menstruacije. Odnosno koliko je dana u Vašem menstrualnom ciklusu ili kada ste ovulirali.

Ako nemate tu informaciju, možete računati prema datumu poroda koji ste dobili uz pomoć ultrazvuka kod svog liječnika. Važno je upamtiti da se 80 posto beba rodi unutar dva tjedna od termina poroda, a manje od 5 posto beba rodi se na točan termin.

Oduzmite 266 dana, što je 38 tjedana, od Vašeg termina kako biste znali datum začeća. Vaš liječnik Vam pomaže da odredite termin poroda, ukoliko ga još ne znate.

Ili dodajte 14 dana datumu početka zadnje menstruacije. Ovo bi trebao biti vaš datum ovulacije. Začeće se događa unutar 24 sata od ovulacije. Ako je vaš ciklus duži ili kraći od 28 dana, ovaj izračun neće biti sasvim točan. Pratite svoju ovulaciju za točan datum začeća.

Jedan od načina za praćenje ovulacije je pribor za predviđanje ovulacije kod kuće, koji je dostupan u većini ljekarni. Slično kao i test za trudnoću, on otkriva porast hormona u mokraći.

POVEZANO: Kako izračunati svoj ciklus ovulacije