0 do 12 tjedana 12 do 24 tjedna 25 do 40 tjedana Trudnice

Može li se spol djeteta promijeniti tijekom trudnoće?

Može li se spol djeteta promijeniti tijekom trudnoće? Bebe.hr portal

Određivanje spola bebe jednostavno sa znanstvenog stajališta, ali za sve radoznale koje zanima može li se spol djeteta promijeniti tijekom trudnoće, donosimo odgovore.

Određivanje spola djeteta počinje oplodnjom kada se jajna stanica i spermij susretnu. Dakle, spol u maternici ovisi o kromosomu spermija. X za djevojčicu i Y za dječaka.
Koji god kromosom imao spermij koji oplođuje jajnu stanicu, to je ono što određuje hoće li beba imati muške ili ženske spolne kromosome. Naravno, morate imati i jajnu stanicu i spermu da biste napravili dijete, ali sperma je odlučujući faktor u pogledu biološkog spola.

 

U kojem tjednu se razvija spol bebe?

Ono što određuje spol djeteta je koja će se dva spolna kromosoma spojiti prilikom oplodnje jajne stanice, pri čemu je XX djevojčica, a XY dječak. Oplodnja se događa tijekom dva tjedna nakon zadnjeg menstrualnog ciklusa, odnosno prva dva tjedna trudnoće!

 

 width=

 

Može li se spol djeteta promijeniti tijekom trudnoće?

Određivanje spola djeteta događa se tijekom oplodnje i ne može se promijeniti tijekom trudnoće. Međutim, postoji uvijek i mala vjerojatnost da je liječnik netočno očitao ultrazvuk i pogriješio u procjeni spola djeteta.

 

Kada možete saznati spol djeteta?

Iako se oplodnjom utvrđuje biološki spol vaše bebe, ovu uzbudljivu informaciju nećete moći saznati sve do polovice trudnoće. Ako želite znati hoćete li imati dječaka ili djevojčicu, obavijestite svog liječnika prije ultrazvuka nakon 20 tjedana. U tom periodu kada je sredina trudnoće, genitalni dijelovi dječaka ili djevojčica su dovoljno vidljivi na ultrazvuku da se može utvrditi spol.

POVEZANO: Boja očiju kod beba