Bebe

Zašto se bebe cijepe HiB cjepivom?

bolesna beba, uplakana beba

Djeca mlađa od pet godina starosti posebno su ugrožena kad je u pitanju bakterija Haemophilus influenzae tip b. U tom životnom periodu ova bakterija može izazvati niz bolesti, među njima i upalu pluća, upalu zglobova, sepsu te upalu hrskavičnog poklopca u grlu koja uzrokuje otežano disanje i gušenje. Ovoj bakteriji pripisuje se da je najveći uzročnik meningitisa kod djece mlađe od pet godina. I upravo zbog toga za tu starosnu dob preporučuje se cijepljenje cjepivom poznatijim kao Hib cjepivo, koje je uvršteno u obvezni program cijepljenja u Republici Hrvatskoj.

Ovim cjepivom cijepe se djeca od drugog do šestog mjeseca života, u isto vrijeme kad se cijepe i cjepivom DI-TE-PER, a docjepljuju s četiri ili šest mjeseci pa iznova u dobi od jedne godine. Cjepivo sprječava nastanak bolesti uzrokovane bakterijom Haemophilus influenzae tip b.

Kako dolazi do zaraze?

Bakterija se prenosi repiratornim putem, u kontaktu sa zaraženom osobom. Postoji mogućnost da ostane u nosu ili grlu, i u tom slučaju ne mora doći do razvoja bolesti. Ako bakterija prodre u krvotok ili dublje u dišne putove, uzrokovat će probleme. Neke od njih već smo spomenuli u tekstu, ali osvrnut ćemo se još jednom na najtežu i najčešću među njima – gnojni meningitis.

Gnojni meningitis ili upala moždane ovojnice uzrokovana bakterijom Haemophilus influenzae tip b za dva do 5 posto djece može završiti smrću, a kod većeg postotka može uzrokovati trajna oštećenja sluha, govora, ali ostaviti i druge razvojne posljedice. Što je moguće spriječiti imunizacijom.

Nuspojave

Posljedice i reakcije na cjepivo javljaju se jako brzo, unutar dan do dva, a tako brzo i prolaze. Kao i sva druga cjepiva i ovo može uzrokovati alergijske reakcije, no najčešće se nakon cijepljenja javljaju tek blaže reakcije u vidu crvenila na koži, nemira i povišene temperature kod bebe, moguća je oteklina na mjestu uboda, ali i proljevi ili povraćanja te će dijete biti izraženo razdražljivo.

Težih posljedica, tvrde iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ne bi trebalo biti. No, u slučaju da se jave reakcije poput vrtoglavica i opće slabosti, obavezno se trebate javiti liječniku.