Bebe Djeca

5 načina pomoću kojih ćete poboljšati djetetovu maštu

5 načina pomoću kojih ćete poboljšati djetetovu maštu Bebe.hr portal

Danas donosimo 5 načina kako poboljšati djetetovu maštu i potaknuti razvoj i kreativnost vlasititog djeteta na konstruktivan način.

Čitajte im!

Čitanje je jedan od najboljih načina kojim ćete poticati dječju maštu. Kad su najmlađi u pitanju, slikovnice su izvrsne za početak. Šarene, zabavne i interaktivne slikovnice mogu pobuditi znatiželju kod djece i pomoći im da razviju jezične vještine i prošire vokabular. Počnite im čitati svakodnevno i brzo ćete uvidjeti koje su im omiljene, jer će upravo tražiti da im se te čitaju iznova. Kad dijete čuje priče, u mislim stvara živopisne slike. Čitanje je djetetu prilika za povezivanje i za širenje horizonta u ranoj dobi, a znanstvenici su potvrdili da 30 minuta čitanja djetetu pomaže razvoju kreativnosti i mašte.

Igrajte se s djetetom

Kreativnost i mašta su od iznimne važnosti jer pružaju temelj drugim vještinama koje će djetetu trebati tijekom života. Maštovite igre prilika su za povezivanje roditelja i djeteta, a one oduševljavaju dijete jer su istovremeno zabavne i poučne. Važan dio svake igre je angažirati dijete i natjerati ga da kreativno razmišlja dok se zabavlja!

Uz pretrpane rasporede koje imate, može vam se činiti nemogućim naći vremena za za igru s djecom, ali tu vam može pomoći vaša kreativnost i mašta. Birajte jednostavne igre koje će potaknuti interes vaše djece. Izvadite iz džepova imaginarne životinje, hranite ih, dajte im imena i pridodajte osobnost. Koja je vašem djetetu omiljena životinja? Imajući to na umu, napunite džep životinjama koje vaše dijete obožavam. Možete igrati igru pogađanja, tako da vi oponašate zvukove određene životinje, a vaše dijete pogađa koja je životinja u pitanju. Garantiramo dobru zabavu!

 width=
Stvarajte prava mala umjetnička djela

Ne treba vam nikakva skupa oprema, dovoljna će biti i kutija puna kreda. Očekujte fantastične crteže kad pustite djetetu maštu na volju. Je li vas ikad iznenadilo kad je vaše dijete ignoriralo igračku za koju ste potrošili puno novca i umjesto toga se igralo s najobičnijom kutijom koje je našlo? Radoznalost i dječja mašta učinit će im najobičnije proizvode privlačnima. Imajte to na umu i pružite ih djeci kako bi svakodnevno mogla kreirati svoja mala, umjetnička djela. Pripremite role od kuhinjskih ručnika, bojice, papire, čak i predmete iz prirode poput zanimljivih grančica i lišća, a tijesto neka im posluži za stvaranje raznih skulptura.

Nadgledajte ih iz daljine kako bi bili sigurni da je sve pod kontrolom, ali neka ih u igri vodi njihova vlastita mašta. Bojanje, crtanje, oblikovanje i izgradnja zabavna su iskustva koja će poticati maštu i pomoći im u razvoju umjetničkih vještina. Naravno, možete im dati savjete kako da poboljšaju izvedbu nečeg, ali nemojte ih pretjerano ometati.

Pažljivo birajte koje ćete igračke kupiti djetetu

Iz dana u dana sve više postajemo društvo koje vrijeme provodi pred ekranima, bilo da je riječ o računalima, tabletima ili mobitelima. To se odnosi i na našu djecu koja tako postaju pasivna što ne utječe povoljno na njihov um i tijelo. Igračke koje djeci nude obilje mogućnosti uvijek su bolji izbor. Odaberite one koje potiču maštu ili koje omogućuju djetetu da samo odluči kako će ih koristiti, a izbjegavajte one igračke na kojima je dovoljno da djeca samo pritisnu gumb. Igračke poput lutki, životinjskih figurica, građevnih blokova i sličnih predmeta pružit će djeci sate i sate zabave i bezbroj prilika za daljnji razvoj mašte.

 width=
Pričajte priče

Važno je da roditelji potaknu dijete da koristi svoju um i maštu u svakoj prilici. Interakcija omogućuje roditelju da potakne djetetovu znatiželju, njegove kreativne vještine i sazrijevanje uma. Pričanje priča je osnova razvijanja mašte i jednostavan način kojim ćete ojačati vezu s djetetom. Djeca vole slušati priče o svojim roditeljima, o kućnim ljubimcima, a posebno priče u kojima su oni glavni likovi. Sastavite priču o stvarima koje se sviđaju vašem djetetu i potaknite ga da i sam doprinese uvođenjem novih detalja.