0-6 mjeseci 1. godina 2. godina 3. godina 6-12 mjeseci Bebe Djeca Novorođenčad Savjeti i njega

5 znakova da je vaše dijete osjetljivo na hranu

5 znakova da je vaše dijete osjetljivo na hranu Bebe.hr portal

Donosimo znakove koji često priopćavaju, i na koje zbog toga bitno skrenuti pozornost, i ukazuju da postoji velika vjerojatnost da je dijete osjetljivo na hranu.

 

1# Glavobolja

Kada je dijete osjetljivo na hranu to može izazvati glavobolju, kao rezultat upalnog odgovora u tijelu, i važno je da roditelji budu svjesni da je hrana mogući uzrok. Kao i svaki drugi simptom, ako roditelji mogu uočiti uzorak između prehrane djeteta i pojave glavobolje, ključno je da to spomenu svom liječniku. Bilo koju vrstu glavobolje vrijedi spomenuti liječniku kada su u pitanju djeca, budući da toliko mnogo stanja može biti glavni uzrok.

 

2# Uznemireni želudac

Ako vaše dijete svaki put kada doručkuje na primjer jaja ili mlijeko u žitaricama, osjeti mučninu, nije na odmet otići pedijatru. Često će se osjetljivost na hranu prvo otkriti kao uznemireni želudac. A roditelji možda neće vidjeti korelaciju između hrane i simptoma sve dok se ne ponovi više puta. Ako počnete primjećivati ​​obrazac, pokušajte voditi dnevnik prehrane i bilježite kada i koliko često vaše dijete reagira na hranu. Imajte na umu da su prve reakcije na hranu često blage i pojačat će se s više izloženosti.

 

3# Proljev i bol u trbuhu

dijete osjetljivo na hranu

 

Uobičajeni znak osjetljivosti ili netolerancije su probavni poremećaji poput bolova u želucu i proljeva. Ovo se može pogrešno zamijeniti s brojnim bolestima. Stoga bi roditelji trebali biti svjesni bilo kakvih obrazaca između hrane i bolova u želucu ili pražnjenja crijeva kod svoje djece. Jedna od najčešćih intolerancija kod dojenčadi je mliječni protein. A čest simptom je zelena, sluzava stolica koja može sadržavati krvave tragove. I to zbog iritacije koju protein uzrokuje unutar crijevne sluznice, a prolazi kada uzrokujući protein više ne bude u djetetovom sustavu. Za dojilje, dio rješenja je ​​uklanjanje mliječnih proizvoda iz njihove prehrane. Popis je opsežan, ali neki uobičajeni nazivi za mliječne proteine ​​na popisima sastojaka su sirutka, kazein, kazeinati i laktuloza.

 

4# Napadaji astme

Manje poznata reakcija na intoleranciju na hranu su napadaji astme kod osoba s intolerancijom ili osjetljivošću na sulfite. Ova kemikalija se može pojaviti prirodno ili se može dodati u mnogo prerađenu hranu, uključujući čips, sušeno voće i peciva. Ako primijetite da vaše dijete počinje hripati ili počinje kašljati nakon što je jelo grickalice, pogledate popis sastojaka. Većina napadaja astme počinje stezanjem u prsima, nakon čega slijedi hripanje i nedostatak zraka s kašljem. Sve simptome koji se javljaju s problemima s disanjem treba odmah obratiti liječniku vašeg djeteta, jer intolerancija može postati opasna po život. Uobičajeni nazivi za sulfite na popisu sastojaka su sumporni dioksid, kalijev bisulfat, kalijev metabisulfat i natrijev sulfit.

 

5# Problemi s ponašanjem

 width=

 

Ako primijetite da dijete postaje razdražljivo ili agresivno, moguće je da reagira na netoleranciju ili osjetljivost na umjetnu boju u svom tijelu. Naime konzumiranje neke hrane poput glutena, prehrambenih boja i mliječnih proizvoda može izazvati osjetljivost. Kako biste provjerili svoju teoriju, izbacite sva umjetna bojila iz prehrane vašeg djeteta. I zamijenite ih hranom koja koristi samo bojila na bazi hrane. Mnogi popularni brendovi grickalica već su počeli uklanjati umjetna bojila iz svojih sastojaka, zbog sve većeg pritiska.

POVEZANO: Dalje od osnova: Savjeti za nove mame!