1. godina 2. godina Djeca

Ako dijete ne govori dovoljno, što možete očekivati odlaskom kod pedijatra?

Ako dijete ne govori dovoljno

Ako ste zabrinuti da dijete ne govori dovoljno, bitno je dogovoriti odlazak kod pedijatra. I prije odlaska razmisliti i zapisati što sve primjećujete kada je u pitanju govor djeteta. Kao i sve radnje koje bi mogle biti povezane s tim.

 

Što možete očekivati odlaskom kod pedijatra?

Prvo, vaš će liječnik pregledati medicinsku povijest vašeg djeteta i pitati je li postiglo svoje mentalne, fizičke i socijalne prekretnice na vrijeme. Time ćete pomoći u isključivanju bilo kakvih problema u razvoju. 

Budući da je čest uzrok kašnjenja u govoru zadržavanje tekućine uzrokovane infekcijom srednjeg uha, vaš bi liječnik također trebao pregledati uši vašeg djetetaNakupljanje tekućine sprječava djecu da jasno čuju, tako da ne mogu oponašati govor oko sebe. Ako je to slučaj, liječnik će vam vjerojatno propisati terapiju antibioticima ili preporučiti cjevčice za uho. 

 

 width=

 

Također će provjeriti motoričke sposobnosti vašeg djeteta, jer neka djeca imaju problema s koordinacijom mišića u ustima i grlu, što može dovesti do problema s govorom. 

Ovisno o nalazima, pedijatar može savjetovati logopedsku terapiju ili posjet audiologu koji se bavi problemima sluha. Ali ne brinite – čak i ako vašem djetetu treba terapija, vjerojatno će je brzo nadoknaditi, budući da vrlo mala djeca obično dobro reagiraju na liječenje. A ponekad dijete ne govori dovoljno jer jednostavno započne sporije od druge djece.

Također vaše dijete svaki oblik komunikacije uči od vas, stoga komunicirajte često i na različite načine. Što više govorite, vaše će se dijete time više potruditi da vam odgovori.

POVEZANO: Moj dvogodišnjak ne govori: Što mogu učiniti?