0-6 mjeseci 1. godina 2. godina 3. godina 6-12 mjeseci Bebe Djeca Novorođenčad

Briga za stopala vaše bebe i malog djeteta

Briga za stopala vaše bebe i malog djeteta Bebe.hr portal

Mnogo toga možete učiniti kako biste održali stopala vaše bebe u dobrom stanju. Većina beba rađa se s normalnim, zdravim stopalima i dobra njega tijekom godina rasta trebala bi ih takvima i održati.

 

Omogućite slobodno kretanje

Bebe razvijaju mišiće udaranjem i migoljenjem, stoga to nikada nemojte obeshrabriti. Stopala vaše bebe moraju biti slobodna i aktivna. Što znači da ne smiju biti sputana preuskom posteljinom, čizmama, tajicama ili bilo kojim drugim pokrivalom za stopala.

Kada vaša beba počne puzati, može to činiti bosa. To će im pomoći da se stopala i nožni prsti normalno razvijaju. Nema potrebe da nosite bilo kakvu obuću osim ako je hladno vrijeme ili vaša beba ide van.

 

Provjerite pristaju li bebi čarape i odjeća

 width=

 

Važno je redovito provjeravati pristaju li bebi čarape i čizmice jer bebe jako brzo rastu. Nešto što ugodno pristaje jedan tjedan može biti pretijesno sljedeći, osobito ako se skupi u pranju. Posebno pripazite na kombinirana rastezljiva odijela s pokrivenim prstima. Čak i ako vam ostatak odijela pristaje, stopala bi vam mogla biti preuska. Ako je potrebno, odrežite ih s odijela i porubite rubove.

Držite djetetova stopala čistima

Svakog dana perite djetetove noge sapunom i vodom. Temeljito osušite, posebno između nožnih prstiju, kako koža tamo ne bi bila mokra.

 

Kada vaše dijete počne hodati

 width=

 

Većina djece je prirodno aktivna. Dopustite djetetu da hoda vlastitim tempom i samo onim udaljenostima koje može prijeći bez da se previše umori. Ako se vaše dijete žali na bolove u nogama i stopalima, možda je dovoljno učinilo za taj dan. Međutim, ako se žale na bolove svaki put kada hodaju, možda bi bilo dobro da im pregledaju stopala.

Većina djece počinje hodati u dobi od 8 do 18 mjeseci. Kada vaše dijete prvi put počne hodati, može imati tendenciju hodati na prstima ili s prstima okrenutim prema unutra ili prema van. Ovo je prilično uobičajeno. Pomagala za hodanje nisu potrebna i zapravo mogu otežati djetetu učenje hodanja, kao i opasnost od ozljeda prevrtanjem.

 

Kada potražiti savjet liječnika?

stopala vaše bebe

 

Trebali biste potražiti savjet liječnika ako vaše dijete pokazuje nešto od sljedećeg:

  • Nožni prsti često se okreću prema unutra ili prema van.
  • Jedno stopalo se okreće unutra ili van puno više od drugog.
  • Stopala vaše bebe ili djeteta se okreću prema unutra ili van više nego prije.
  • Samostalno hodanje ne počinje s 18 mjeseci.
  • Nožni prsti često se okreću prema unutra ili prema van.
  • Vaše dijete do 3. godine još uvijek hoda na prstima.
  • Na stopalima vašeg djeteta postoje osipi, izbočine ili kvržice.
  • Vaše se dijete stalno spotiče ili pada ili njihov hod ne izgleda simetrično.
  • Vaše dijete ima bolove u kukovima ili koljenima, posebno nakon trčanja.

Također biste trebali potražiti liječnički savjet ako vaše dijete dobro hoda, ali onda počne šepati, gegati se ili odbija hodati.

POVEZANO: Mogu li bolovi u nogama kod djece biti posljedica rasta?