Dječje šišanje bez drame

Kada čuju riječ šišanje mnogim mama već pada mrak na oči jer znaju da to neće proći bez puno drame i krokodilskih suza. Uz malo truda i pokoji koristan savjet odlazak frizeru za najmlađe više ne mora biti noćna mora. Saznajte kako!
11/02/2019

Odmah na početku pokušajte se staviti u kožu svoga mališana jer vi i oni ne doživljavate odlazak frizeru na isti način. Dok vama to možda predstavlja spa trenutak za najmlađe to je često strašan čin gdje neka nepoznata osoba prilazi s velikim škarama u rukama. Opasnost od nepoznatog, strah od škara i ozljede utječu na stvaranje negativne slike u dječjim očima. Zato su vika, galama, plač i otimanje često neizbježni kada djeca moraju ići kod frizera.

Šišanje bez suza je moguće

Nakon što se vaš mališan zadnji put bacao po podu frizerskog salon, a vaše lice zbog toga poprimilo izrazito crvenu boju možda zvuči nemoguće, ali odlazak u frizerski salon moguć je bez nagovaranja, dreke i suza. Našim 10 savjeta pomoći će vam pripremiti mališana za miran odlazak na šišanje i potaknuti ga da zavoli friziranje skoro kao vi.

 

  1. Kosu je bolje prati kod kuće

Djeca najčešće ne vole pranje kose jer im se ne sviđa doticaj vode s licem ili očima. Ako vaš mališan inače ne voli prati kosu, pranje kose u salonu moglo bi predstavljati dodatni problem. Nova osoba, nepoznato mjesto i nešto što inače ne voli kod djeteta će potaknuti dodatnu nervozu. Kako bi odlazak frizeru prošao što bezbolnije i brže predlažemo da unaprijed kod kuće operete djetetu kosu, posušite ju i tek onda odete u salon.

 

  1. Upoznajte dijete sa šišanjem kroz igru

Odrežite mali pramen kose igrački i pokažite djetetu kako Barbie odlični izgleda s novom i kraćom trendi frizurom. Objasnite mu kako odlazak frizeru ne boli, tako da drama i suze nisu potrebne.

 

  1. Odvedite dijete nekoliko puta u salon, ali samo kao publiku

Kada dijete vidi tatu, starijeg brata , sestru ili vas kako sa smiješkom nosite ogrtač i sjedite na frizerskom stolcu, to će mu pokazati kako se nema razloga brinuti kada dođe njegov/njezin red za šišanje.

  1. Poštujte dječje želje

Samostalan odabir odjeće, igračaka pa i frizure važan je za razvoj osobnosti djeteta u predškolskoj dobi. Prilikom odlaska frizeru poslušajte djetetove želje jer ćete tako pokazati kako vam je važno njegovo mišljenje. Ako možda željena frizura nije prikladna za djetetovu uzrast razgovorom možete objasniti u čemu je problem i pokušati se naći negdje na pola puta.

 

  1. Ne zaboravite na pohvalu

Za mališane pohvala roditelja često je najvrjednija nagrada. Prije odlaska na šišanje pokažite djetetu kako ste ponosni na njega što je tako hrabro i predložite neku sitnu nagradu ako posjet frizeru prođe bez suza i drame. Također nakon šišanje pohvalite djetetovu novu frizure i recite kako mu baš odlično stoji. Lijepa riječ roditelja odmah će ispuniti djetetovo srce te će s vremenom odlazak frizeru prihvatiti kao nešto ugodno i pozitivno.

 

  1. Položaj sjedenja je također bitan

Dok vi možda volite pratiti u ogledalu što frizer rade kod mališana je bolje da sjede leđima okrenuti ogledalu kako ne bi vidjeli što se događa.

 

  1. Razmislite o odlasku kod specijaliziranog frizera za djecu

Vaša dugogodišnja frizerka odlično radi ombre, šiša postepeno i baš ste s njome zadovoljni ali vašem djetetu i nije najomiljenija. Pitate se zašto? Koliko god neki frizer bio dobar u svom poslu svi nisu jednako spretni u radu s najmlađim klijentima. Ako vaš mališan nikako ne prihvaća odlazak frizeru pitajte prijatelje za preporuku ili potražite salone sa specijalnim stolcima za djecu i crtićima te drugim metodama odvraćanja pozornosti.

  1. Neka šišanje postane zabavan ritual

Nakon šišanja dijete odvedite na sladoled, kolače ili u igraonicu kako bi odlazak frizeru povezao s nečim zabavnim i pozitivnim. Time ćete povećati šanse da će se dijete veseliti šišanju umjesto da ga se boji. Skraćivanje kose i poslije kuglica sladoleda mogu postati vaš mali ritual u kojem ćete uživati jednako i vi i dijete.

 

  1. Pazite prilikom odabira frizure

Kada se odlučujete za frizuru, izaberite neku koju je lako održavati. Kratke frizure i šiške za djevojčice treba češće podšišavati, a to znači više posjeta frizeru što nikako ne želite kada se dijete grozi odlaska na šišanje. Kosu jednake dužine najlakša je zavezati ili pričvrstiti šarenim špangicama ili ukosnicama.

 

  1. Predložite frizuru najdražeg nogometaša

Djeci su poznate ličnosti: pjevači, glumci, sportaši,… često i najveći uzori. Tu spoznaju možete iskoristiti kako bi dijete lakše pristalo na šišanje bez krokodilskih suza. Samo predložite svom mališanu frizuru najdražeg nogometaša ili djevojčici njene omiljene pjevačice i sumnjamo da će odgovor biti ne.

 

 

Mateja

bebe_logo-white

Dobro došli na portal posvećen svim budućim i sadašnjim majkama, ponosnim očevima i svima onima koji su uključeni u odgoj djece i beba. Ovdje ćete pronaći odgovore na sva pitanja o trudnoći, majčinstvu i odrastanju, najnovije stručne savjete i korisne informacije. Cilj nam je pružiti podršku, pomoć i olakšati posao koji nikada ne prestaje – roditeljstvo.

Instagram

Marketing

Bebe.hr marketing

Copyright © 2022 BEBE.hr