Kutak za tate Mame Savjeti i njega

Placentofagija ili jedenje posteljice: Sve o novom, kontroverznom trendu među rodiljama

Placentofagija

Foto: shurkin_son/Freepik

Jedenje posteljice, poznato i kao placentofagija, postaje sve popularniji trend među novopečenim majkama širom svijeta. Posteljica, organ koji razvija fetus, igra ključnu ulogu u trudnoći, pružajući kisik i hranjive tvari te uklanjajući otpadne tvari iz krvi fetusa. Iako je konzumacija posteljice česta u svijetu životinja, u ljudskoj kulturi je to relativno nov fenomen koji privlači pažnju i izaziva rasprave među stručnjacima. Najprije su s jedenjem posteljice počele poznate žene Hollywooda, no kako je ova praksa uzela maha, vrijeme je da se o njoj progovori.

Povijest i kulturalni kontekst

Iako se u nekim kulturama posteljica jede već stoljećima, u zapadnjačkim kulturama to je relativno novi trend. Neki zagovornici tvrde da jedenje posteljice ima korijene u drevnim običajima i tradicijama, ali većina povijesnih zapisa jedenje posteljice ne povezuje s ljudskim svijetom.

Placentofagija (poznata i kao konzumacija posteljice) je praksa jedenja cijele posteljice ili njenih dijelova. Konzumacija posteljice primijećena je kod ne-ljudskih sisavaca, vjerojatno kako bi na taj način otjerali grabežljivce od mladunčadi, kako bi očistili područje gniježđenja i nahranili iscrpljenu majku. Ljudska placentofagija može se od strane nekih zagovornika smatrati duhovnim događajem (slavljenje kraja trudnoće) ili prilikom za iskorištavanje percipiranih ljekovitih svojstava ovog organa. Tkivo posteljice konzumira se sirovo od strane nekih ili se priprema kuhanjem. Najpopularnija metoda pripreme je kuhanje na pari, dehidracija i mljevenje tkiva u prah te kapsuliranje.

Zašto majke jedu posteljicu?

Navodne koristi od placentofagije uključuju blažu postporođajnu depresiju, povećanu proizvodnju majčinog mlijeka, poboljšane količine željeza u tijelu, smanjenu postporođajnu bol, smanjeno maternično krvarenje i općeniti porast energije. No nema utemeljenih studija o tim koristima…

Bakterijska kontaminacija konzumirane posteljice može uzrokovati infekciju kod osobe. Posteljica, jednom izbačena iz tijela, kolonizirana je majčinom genito-urinarnom florom. A posteljica se može kontaminirati i prilikom rukovanja od strane osobe (ili majke) koja ju priprema za konzumaciju. Metode za smanjenje zarazne kontaminacije uključuju zagrijavanje (kuhanje na pari) i/ili dehidraciju. Optimalna temperatura i trajanje kuhanja ili dehidracije nisu jasno definirani kad su u pitanju sigurnosne mjere u slučaju GBS-a, HIV-a, HBV-a ili virusnog hepatitisa C. Niti je “hrana” testirana i kontrolirana kako bi obično bila testirana od strane inspekcija i institucija za sigurnost hrane (da su u pitanju mesni proizvodi).

Razlozi zbog kojih se neke majke odlučuju na ovu praksu razlikuju se, a najčešći su:

  • Poboljšanje postnatalnog oporavka: Neki vjeruju da konzumacija posteljice može pomoći u bržem oporavku nakon poroda;
  • Prevencija postporođajne depresije: Postoje tvrdnje da jedenje posteljice može smanjiti rizik od postporođajne depresije, iako znanstveni dokazi za to nisu jaki;
  • Obnavljanje hranjivih tvari: Smatra se da posteljica sadrži bogate količine željeza i drugih hranjivih tvari koje mogu pomoći u obnavljanju tijela nakon poroda.
Metode konzumacije

Posteljica se može konzumirati na različite načine:

  • Sirova ili kuhana: Neki ju jedu sirovu, kuhaju ili prže.
  • Kapsulirana: Najpopularnija metoda je sušenje i obrada posteljice u kapsule.
  • Smoothieji ili tinkture: Neki je dodaju u smoothieje ili prave tinkture od posteljice.
Znanstveno stajalište i dvojbe

Znanost je podijeljena po pitanju konzumacije posteljice. Malo je kvalitetnih istraživanja koja bi potkrijepila tvrdnje o njezinim koristima. Neke studije sugeriraju moguće koristi, dok druge upozoravaju na potencijalne rizike, uključujući bakterijsku kontaminaciju i izloženost teškim metalima.

Neke studije nude izravan dokaz da je konzumacija posteljice rezultirala štetom za novorođenče. Ponovljeno testiranje sepse u novorođenčeta pronađlo je uzroke bolesti u konzumaciji posteljice od strane roditelja. Kapsule posteljice sadržavale su isti soj identificiran kao uzrok sepse novorođenčeta. Smatralo se da je konzumacija placente majke povećava količinu bakterije što je povećalo rizik.

Prije odluke o konzumaciji posteljice, važno je uzeti u obzir nekoliko sigurnosnih aspekata:

  • Rizik od kontaminacije: Postoji rizik od bakterijske kontaminacije tijekom obrade posteljice.
  • Nedostatak regulacije: Obrada i kapsuliranje posteljice često nisu regulirani, što dovodi do pitanja o sigurnosti.
  • Medicinsko mišljenje: Stručnjaci u području medicine često savjetuju oprez zbog nedostatka dokaza o sigurnosti i učinkovitosti.

U svakom slučaju jedenje posteljice nije benigna stvar i trebalo bi se podrobno informirati prije nego pristupite ovome procesu. Informacije o rizicima i koristima nisu jasne niti dovoljno proučavane. Za obitelji koje prakticiraju placentofagiju unatoč medicinskim preporukama, treba ponoviti informacije o sigurnosti i pripremi hrane.

Iz samog opreza, ako se odlučite pristupiti procesu, bilo bi poželjno i preporučljivo da se pridržavate minimalne sigurnosne razine koja se propisuje kod rukavanja svježim mesom. Pažljiva higijena ruku, odvajanje posteljice od predmeta iz pokruženja i od drugih izvora hrane, temeljito čišćenje dasaka za rezanje, pribora i radnih površina mogu ograničiti bakterijske infekcije. Ako niste sigurni kako zadržati higijenu i zdravlje sebe i svoje bebe, preporučuje se ne razmišljate o placentofagiji.

Za više informacija možete pročitati članke i publikacije koje su izdali Google Scholar (scholar.google.com) ili PubMed (tražite ključne riječi kao što su “placentophagy”, “postpartum placenta consumption”, ili “effects of eating placenta”). Korisne informacije imat će i stručni medicinski članci Mayo Clinic, WebMD, ili American Journal of Obstetrics and Gynecology, a najsigurnije je potražite postoje li preporuke ili smjernice od strane Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) ili Centara za kontrolu i prevenciju bolesti na lokalnoj razini, ili se konzultirajte s ginekologom i liječnikom.