Bebe Savjeti i njega

Padovi i ozljede kod beba

Padovi i ozljede kod beba

Foto: Jcomp / Freepik

Iako se trudimo uvijek imati sve pod kontrolom i čuvati našu djecu, ponekad se dogode nesretne situacije i nezgode. Kad se bebe počnu okretati i kretati može se dogoditi da padnu s kreveta ili neke male visine. Ako se to dogodi, važno je brzo i smireno reagirati. Padovi i ozljede kod beba nikad se ne smiju ignorirati, niti smijete preći preko toga kako bi prešli da je u pitanju odrasla osoba. Kako reagirati u takvim situacijama?

Odmah provjerite bebu, pažljivo ju podignite i umirite. Provjerite ima li vidljivih ozljeda, poput modrica, posjekotina ili otoka. Promatrajte bebino ponašanje – obratite pažnju na bilo kakve promjene u ponašanju ili svijesti. Provjerite reagira li beba normalno na vaš dodir i glas.

Ako se dogodi sljedeće potražite hitnu pomoć:

  • Beba gubi svijest
  • Postoji oteklina ili velika izbočina, posebno na glavi
  • Beba povraća
  • Postoje neobični pokreti očiju
  • Beba je jako pospana ili se teško budi
  • Beba ima poteškoća s disanjem
  • Primijetite bilo kakve promjene u ponašanju ili pokretljivosti

Čak i ako nema hitnih simptoma, ipak nazovite pedijatra kako biste dobili savjet. Objasnite što se dogodilo i pratite preporuke pedijatra. Nakon što pedijatar pregleda bebu, pratite sve preporuke koje ste dobili. Nastavite promatrati bebu tijekom sljedećih nekoliko sati za svaki slučaj.

Kako bi se spriječili budući incidenti, osigurajte da je beba uvijek na sigurnom mjestu gdje ne može pasti, posebno kada niste u neposrednoj blizini. Osiurajte je dekicama, jastucima, igračkama, ali ipak pazite da u tome ne pretjerate i ne “zatrpate” dijete.

Važno je napomenuti da čak i ako beba izgleda dobro nakon pada, uvijek je najbolje konzultirati se s pedijatrom kako biste bili sigurni da nema unutarnjih ozljeda koje nisu odmah vidljive. Bebe imaju mekše kosti i veće glave u odnosu na ostatak tijela, što ih čini podložnijima ozljedama glave. Stoga je uvijek bolje biti oprezan i potražiti medicinski savjet.