Bebe Djeca Trudnice

Dvojajčani blizanci

Dvojajčani blizanci Bebe.hr portal

Dvojajčani blizanci nastaju oplodnjom dva odvojena jajašca s dva različita spermija tijekom iste trudnoće. I po tome se i razlikuju od jednojajčanih (identičnih) jer nastaju iz dva različita jajašca i imaju odvojene placente i pupkovinu. Vrlo rijetko dvojajčani blizanci dijele posteljicu. Ove vrste blizanaca nazivaju se kimernim blizancima.

Dvojajčani blizanci mogu biti istog spola ali i ne moraju. Oni dijele pola svojih genoma, baš kao i svaka druga braća i sestre. Nasuprot tome, jednojajčani blizanci dijele iste genome i uvijek su istog spola.

Često istospolni dvojajčani blizanci izgledaju drugačije. Na primjer, mogu imati drugačiju boju kose ili očiju. Povremeno izgledaju prilično slično.

 

Zanimljivosti:

 width=

 

  • Rađanje dvojajčanih blizanaca u porastu je u zapadnim zemljama. Na primjer, SAD je zabilježio porast od 76% od 1980. do 2011. In vitro oplodnja, za kojom je potražnja naglo porasla, vjerojatnije je prinos blizanaca.
  • Starije žene, koje imaju više djece, također imaju veću vjerojatnost da će osloboditi više od jedne jajne stanice, povećavajući svoje šanse za rađanje dvojajčanih blizanaca.
  • Žene koje u obitelji imaju dvojajčane blizance imaju veću vjerojatnost da će i same roditi blizance.
  • Znanstvenici su pronašli dva gena koji povećavaju šanse žena da ima blizance – jedan koji utječe na razinu hormona i drugi koji može promijeniti način na koji jajnici reagiraju na njih. Drugi od njih također može imati implikacije zašto neke žene bolje reagiraju na in vitro oplodnju od drugih.
  • Jednojajčani blizanci imaju veću vjerojatnost da će dobiti istu bolest od dvojajčanih. Ako je jednom od para jednojajčanih blizanaca dijagnosticirana određena bolest, drugog bi blizanca trebalo često kontrolirati radi ranih simptoma.
  • Zbog svog genetskog sklopa, jednojajčani blizanci uvijek će biti kompatibilni za transplantaciju organa, ako im ikada zatreba. Dvojajčani blizanci kompatibilni su samo ponekad.

Izvor:

https://www.genome.gov/genetics-glossary/Fraternal-Twins

https://www.science.org/content/article/having-fraternal-twins-your-genes-and-your-hormones

https://raisingchildren.net.au/pregnancy/health-wellbeing/twin-pregnancy/twins

POVEZANO: Razumijevanje i reagiranje na ponašanje novorođenčeta