1. godina 2. godina 3. godina Djeca

Emocionalna inteligencija kod djece: 4 savjeta za čvrste temelje!

Emocionalna inteligencija

Emocionalna inteligencija jedna je od inteligencija koju je kod djece potrebno razvijati što je ranije moguće. Radi se o vrsti inteligencije koja će vašem djetetu garantirati životni uspjeh i snalaženje u svijetu oko njih. Djeca obično počinju dosljedno koristiti složenije strategije za emocionalnu samoregulaciju oko 10. godine. Te se strategije mogu pojednostaviti u dvije kategorije: suočavanje usmjereno na problem i suočavanje usmjereno na emocije.

Suočavanje usmjereno na problem uključuje aktivno rješavanje problema njegovim identificiranjem i izradom plana za njegovo rješavanje. S druge strane, suočavanje usmjereno na emocije koristi se kada dijete percipira problem kao nerješiv i usredotočuje se na toleriranje i kontrolu svojeg stresa.

Sve su te strategije dio emocionalne inteligencije, koja uključuje svjesnost, razumijevanje i učinkovito izražavanje emocija i upravljanje njima. POVEZANO: Kako prepoznati manipulaciju?

Emocionalna inteligencija, 4 savjeta za čvrste temelje

Podučavajte specifične vještine suočavanja

Jednom kada djeca shvate svoje emocije, trebaju naučiti kako njima upravljati na zdrav način. Naučite ih određenim tehnikama, poput dubokog disanja kako bi se smirili kada su ljuti. Možete ga učiniti prilagođenim djeci tako da ga nazovete “udisaji mjehurića” i date im da zamisle ispuhivanje kroz štapić za mjehuriće.

Modelirajte primjereno izražavanje osjećaja

Djeca moraju naučiti kako izraziti svoje emocije na društveno prihvatljiv način. Budite primjerom koristeći osjećajne riječi u svakodnevnim razgovorima i otvoreno razgovarajući o emocijama. Na primjer, recite stvari poput: “Osjećam se ljutito kad vidim da su djeca zlobna na igralištu”. Ili “Osjećam se sretno kad su nam prijatelji na večeri.”

Prihvatite emocije kao priliku za povezivanje i podučavanje

Gledajte na emocije svog djeteta kao na priliku da se s njima povežete i vodite ih kroz izazovne osjećaje. Posvetite im svoju nepodijeljenu pozornost kada izražavaju svoje emocije i potvrđuju svoje osjećaje. Odrazite ono što čujete kako biste pokazali razumijevanje i empatiju.

Poticanje vještina rješavanja problema sastavni je aspekt razvoja emocionalne inteligencije. Nakon što su emocije priznate i riješene, sljedeći je korak usredotočiti se na rješavanje temeljnog problema.

Neka emocionalna inteligencija postane trajni cilj

Bez obzira na to koliko se vaše dijete činilo emocionalno inteligentnim, uvijek ima mjesta za napredak. Shvatite da će tijekom njihovog djetinjstva i adolescencije biti uspona i padova. Uključite izgradnju vještina u svakodnevni život tako što ćete svakodnevno razgovarati o osjećajima i istraživati emocije koje prikazuju likovi u knjigama ili filmovima. Potaknite rješavanje problema i ponašanje puno poštovanja. POVEZANO: Crtani filmovi za djecu koji uče empatiji

Primjenom ovih pristupa možete podržati emocionalni razvoj svog djeteta, poticati zdrave vještine suočavanja i unapređivati njegovu emocionalnu inteligenciju dok prolazi kroz različite izazove u životu.

POVEZANO: Kako njegovati empatiju i povjerenje kod svoje djece