Savjeti i njega

Kako prepoznati manipulaciju?

prepoznati manipulaciju

Iako je nekada vrlo lako prepoznati manipulaciju, ona često može biti suptilna i teško prepoznatljiva. Osjeti se poput korištenja emocionalnog ucjenjivanja, krivnje ili pretvaranja kao da se brine o nečijim interesima. Manipulacija je pokušaj utjecanja na nekoga na način koji nije iskren, pošten ili etičan. I može uključivati ​​korištenje različitih tehnika i taktika kako bi se nekoga uvjerilo u nešto što možda ne žele ili ne bi inače učinili.

Može biti štetna jer dovodi do toga da ljudi donose odluke koje nisu u skladu s njihovim stvarnim željama, vrijednostima i ciljevima. Te može narušiti povjerenje i stvoriti nezdrave odnose. Stoga je važno biti svjestan manipulacije i pokušati se zaštititi od nje, posebno u odnosima koji su vam važni.

POVEZANO: Načini izgradnje karaktera kod djece

Kako prepoznati da vas netko manipulira?

Najbolje možete prepoznati manipulaciju slušajući i kombinirajući svoje instinkte, osjećaje i logiku. Pogotovo ako se osjećate “stjerani u kut” kao da imate vremensko ograničenje u kojem nešto trebate odlučiti. S obzirom da je pritisak često taktika na koji računaju manipulatori.

Osjećate se zbunjeno i nesigurno – Ako osjećate da vas netko pokušava uvjeriti u nešto, a vi ne znate kako biste se trebali osjećati ili što biste trebali učiniti, to može biti znak manipulacije. Naravno ne mora biti da ako se osjećate zbunjeno i nesigurno da je problem u drugome. Ali ako uz taj osjećaj dolaze i drugi znakovi onda postoji vjerojatnost da to nije baš tako slučajno..

Osjećate se krivim – Manipulatori često koriste taktike poput krivnje i srama kako bi vas uvjerili da učinite nešto što ne želite. Ili kako bi vas natjerali da prestanete raditi ono što želite.

Često se mijenjaju zahtjevi – Ako se zahtjevi i uvjeti koje netko postavlja stalno mijenjaju, možda ste žrtva manipulacije.

Osjećate se kao da morate opravdati svoje postupke – Ukoliko se osjećate kao da morate opravdavati svoje postupke i odluke, čak i kad nema razloga za to, to može biti znak manipulacije.

Osjećate se kao da vas netko kontrolira – ako netko pokušava kontrolirati vaše postupke i ponašanje, to može biti vrlo veliki znak manipulacije.

Osjećate se kao da vas netko tretira na način koji nije pošten ili pravedan, također može biti znak manipulacije.

Ako primijetite neke od ovih znakova, važno je razgovarati s nekim u koga imate povjerenja i razmotriti sljedeće korake koje biste mogli poduzeti kako biste se zaštitili od manipulacije.

Kako se zaštiti od mogućnosti da vas netko manipulira?

Budite svjesni svojih granica: Razmislite o svojim vrijednostima, ciljevima i granicama. Ako znate tko ste i što želite, bit će vam lakše prepoznati manipulaciju i situacije u kojima se nešto pokušava nametnuti vašem mišljenju ili ponašanju. Uvijek se pitajte u takvim situacijama :”Što je meni sada ugodno, a što ne?”

Razvijajte kritičko razmišljanje: Ono Vam može vam pomoći da bolje razumijete informacije koje vam se daju i da donesete odluke koje su u skladu s vašim vrijednostima i ciljevima. Postavljajte potpitanja, strah od dodatnih pitanja vam isto može biti pokazatelj da radite sami protiv sebe.

Budite otvoreni i iskreni: Kada razgovarate s drugim ljudima, budite otvoreni i iskreni. Ako osjetite da vas netko pokušava manipulirati, možete reći da niste sigurni u to što ste čuli ili da ne osjećate potrebu za onim što vam se nudi. POVEZANO: Odgojite uspješnu djecu! 3 teška pravila roditeljstva

Naučite prepoznati manipulativne tehnike: Postoje različite tehnike manipulacije, kao što su emocionalno ucjenjivanje, krivnja, lažno predstavljanje i pretvaranje da se brinu o nečijim interesima. Ako ih prepoznate, lakše ćete se zaštititi od njih.

Povećajte svoju emocionalnu inteligenciju: Razvojem emocionalne inteligencije, postajete svjesniji svojih emocija i emocija drugih ljudi. To vam može pomoći da bolje prepoznate manipulativne tehnike i da na njih odgovorite na način koji odgovara vašim vrijednostima i ciljevima.

Zaključak

Ako ste bili žrtva manipulacije u prošlosti, razmislite o situaciji i pokušajte naučiti nešto iz nje. Razgovarajte s drugim ljudima i pitajte ih za savjet. To vam može pomoći da izbjegnete manipulaciju u budućnosti.

Na kraju ako osjetite da Vam nešto u situaciji ne odgovara, vrlo vjerojatno ste u pravu. Slušajte svoje instinkte, ne zanemarujte sebe ni situaciju u kojoj se nalazite. Ako vam nije ugodno suočiti se sa situacijom odmah i ignorirate znakove, vjerojatno će vam kasnije (kad vas izmanipuliraju) biti još i gore. Bolje spriječiti, nego liječiti.

POVEZANO: Naš DNK utječe na sposobnost da čitamo misli i emocije gledajući druge u oči