1. godina 2. godina Djeca

Emocionalne i komunikacijske prekretnice u dobi od 18 do 24 mjeseca

Emocionalne i komunikacijske prekretnice u dobi od 18 do 24 mjeseca Bebe.hr portal

Svako doba donosi svoje zanimljivosti pa tako i u dobi od 18 do 24 mjeseca možete očekivati ​​da će vaše dijete nastaviti rasti na mnoge fascinantne načine!

Djeca s 18 mjeseci trebali bi već primiti standardna cijepljenja protiv :

  • ospica,
  • zaušnjaka,
  • rubeole i vodenih kozica,
  • difterije, tetanusa, hripavca
  • Hib (Haemophilus influenzae tip b) cjepivo

Međutim današnja tema se odnosi više na emocionalne i komunikacijske prekretnice koje možete očekivati u dobi od 18 do 24 mjeseca vašeg djeteta.

 

Društvene i emocionalne prekretnice

Ovo je razdoblje kada će vaše dijete vjerojatno početi osjećati više emocija kao što su ljutnja, uzbuđenje i sram. Moći ćete primijetiti da se bune, i namjerno rade ono što ste im rekli da ne smiju. Sada se uče nositi s novim i ponekad teškim emocijama, što može dovesti do izljeva bijesa.
A bijes je način kako mala djeca izražavaju teške osjećaje.

Što očekivati?

To znači da je moguće da će sada više plakati, vrištati, lomiti i bacati stvari okolo i biti jako ljuti.
Mogu bježati, postati kruti i udarati nogama ili na drugi način biti agresivni.

od 18 do 24 mjeseca

Gladna ili umorna djeca su osjetljivija na napade bijesa pa je važno da vaše dijete ima dovoljno hrane i sna. Ako želite izbjeći veće napade. To znači barem 12 sati sna u danu. Nekim mališanima potrebno je i drijemanje jedanput do dva puta i tijekom dana, dok drugima nisu potrebna.

Separacija je obično najjača s otprilike 18 mjeseci, a možda ćete primijetiti da postaje manje intenzivna nakon 24 mjeseca.

 

Prekretnice razmišljanja i komunikacije

Vaš mališan u ovom periodu kopiraju vas i druge ljude i ponavljaju stvari koje čuju. Zato pripazite više na komunikaciju.

Što očekivati?

Sada se razvijaju njihove jezične vještine. Svaki tjedan eksperimentiraju sa nekoliko novih riječi. Opisuju stvari koje vide,  oponašaju zvukove i počinju pokazivati ​​i stvari koje prepoznaju u slikovnicama.  Sada će moći sortirati oblike i boje, imenovati predmete u knjigama i znati rime i dijelove pjesama koje vole. Do 24 mjeseca većina mališana zna oko 50 riječi i koristi rečenice od dvije ili više riječi da opiše svoje potrebe ili ono što vide.

 width=

Ovo je onaj “divan” period kada vaše dijete može razumjeti i slijediti upute i počinje odgovarati sa ‘ne’ i ‘zašto’ kada se od njega traži da nešto učini.

Neka  djeca mogu čak početi i opisivati osjećaje kroz riječi ili izražavaju privrženost poljupcima ili zagrljajem. A razgovor i čitanje naglas potiče ih da pokušaju koristiti riječi za komunikaciju.

Da bi vaše dijete steklo više samopouzdanja da isproba nove stvari, razvije nove vještine i proširi one koje ima, bitno je da potičete i hvalite pokušaje. Isto tako i ako ostanete u njegovoj blizini dok istražuje svoju okolinu.

Ukoliko vaše dijete do 24 mjeseca ne koristi izraze od dvije riječi, ne hoda ravnomjerno, ne može slijediti jednostavne upute zadržati vještine koje su nekada imali trebate se obratiti pedijatru.

POVEZANO: 2 godine: Je li vaše dijete ljevak ili dešnjak?