1. godina 2. godina 3. godina Djeca

Izgled djeteta ovisi o genetskim predispozicijama

Izgled djeteta ovisi o genetskim predispozicijama Bebe.hr portal

Izgled djeteta nešto je što zamišljate i prije nego zatrudnite, a kada do trudnoće dođe to se razmišljanje postaje intenzivnije. Tko ne bi volio znati kako će njegovo i njeno dijete izgledati?

Svi imamo preference kada je u pitanju fizički izgled, a izgled našeg budućeg djeteta nije iznimka. Također, onog trena kada obznanite da očekujete dijete krenut će spekulacije o tome hoće li imati npr. vaše oči ili partnerovu boju kose? Hoće li biti visoko ili nisko, hoće li imati pune usne, mali nosić ili dugačke prstiće..

 

Izgled vašeg djeteta svakako će ovisiti o vašim genima

Geni su nešto od čega ne možemo pobjeći, posebno kada je izgled u pitanju, jer nad njim u trenutku rođenja nemamo nikakvu kontrolu. Iako postoji mnogo različitih mogućnosti za kombinaciju gena koje bi vaše dijete moglo naslijediti, sve se svodi na DNA. Predvidjeti točno izgled vaše bebe zapravo uopće nije lako. Većina osobina koje bebe nasljeđuju rezultat su spajanja više gena koji zajedno oblikuju njihov izgled. Kada se ti geni spoje, neki se učinci pojačavaju, a drugi smanjuju. Neke osobine potpuno će izostati.

 

Predviđanje boje kose, očiju i građe

 width=

 

Geni koji određuju boju kose također reguliraju melanocite, ili stanice koje proizvode boju u našim tijelima. Bebine vlasi nalaze u spektru od crne do smeđe i crvene do plave, a količina melanocita odredit će boju kose bebe. Što je više melanocita – kosa će biti tamnija.

Boja bebinih očiju također ovisi o melanocitima. Najmanje dva gena utječu na količinu proizvodnje melanocita. Oni dolaze u dva oblika, ili alela. Jedan koji ima smeđu i plavu verziju i jedan koji ima plavu i zelenu verziju. Boja očiju bebe ovisit će o kombinaciji alela koje je naslijedila od roditelja.

Postoje načini da predvidite buduću visinu vaše bebe ako želite. Jedan od načina da napravite grubu procjenu za djevojčicu je da u obzir uzmete visinu oba roditelja. Dakle, za oca visokog 187 cm i majku visoku 167 cm rezultat je oko 170 cm visine za djevojčicu. Ako je u pitanju muško dijete, potencijalno bi moglo biti visoko oko 182 cm. Ipak, ovaj izračun ne mora biti ni blizu točnoga jer postoje mnogi čimbenici koji će utjecati na djetetov rast.

 

Moguće je i da izgled vašeg djeteta uopće neće biti sličan vašem

Ponekad djeca nevjerojatno potpuno nalikuju na jednog roditelja, a ponekad ne nalikuju nikome u obitelji. Obje su krajnosti moguće i normalne te nema razloga za brigu. Djeca dijele 50% svog DNA sa svakim od svojih roditelja te braće i sestara, tako da postoji mnogo prostora za varijacije.

Ako braća i sestre na kraju izgledaju slično, kombinacija gena koju su naslijedila bila je slična. Ipak, vaša se djeca mogu potpuno razlikovati – do te granice da nikada ne biste rekli da su u rodu. Još je jedna važna činjenica i to da struktura djetetovih kostiju neće biti do kraja razvijena sve do njegovih 20-ih. S obzirom da je uključeno mnoštvo gena koji se lagano razvijaju s vremenom.

POVEZANO: Naš DNK utječe na sposobnost da čitamo misli i emocije gledajući druge u oči