Savjeti i njega

Sindrom policističnih jajnika: Uzroci i liječenje

Sindrom policističnih jajnika: Uzroci i liječenje Bebe.hr portal

Sindrom policističnih jajnika ili skraćeno PCOS, je stanje pri kojem se mnogo malih vrećica tekućine (cisti) razvije uzduž vanjskog ruba jajnika. Ove male ciste sadrže folikule (nezrela jajašca) koji ne uspijevaju redovito oslobađati jajašca. Važno je napomenuti da točan uzrok ovog sindroma još uvijek nije poznat. Ali rana dijagnoza i liječenje mogu smanjiti rizik od drugih zdravstvenih komplikacija.

Za sindrom se vežu problemi s hormonima, a prisutan je u reproduktivnim godinama žene. Policistični jajnici mogu uzrokovati mjesečnice koje traju više dana nego je to uobičajeno. Ili izostanak mjesečnice i po nekoliko mjeseci.

 

Uzroci

Iako točan uzrok nastanka sindroma policističnih jajnika nije poznat postoje čimbenici koji igraju ulogu u njegovom razvoju.

  • Nasljeđe – moguće je da ćete imati ovo stanje ako je netko od vaših predaka patio od njega.
  • Višak hormona androgena –  previše androgena ometa ovulaciju što znači da se jajašca ne razvijaju redovito i ne oslobađaju se iz folikula u kojima se razvijaju.
  • Upala niskog stupnja –  bijele krvne stanice u tijelu čovjeka stvaraju tvari kao odgovor na infekciju ili ozljedu. Istraživanja pokazuju da žene s PCOS-om imaju vrstu dugotrajne upale niskog stupnja koja dovodi do toga da policistični jajnici proizvode višak androgena.
  • Inzulinska rezistencija – inzulin je hormon koji omogućuje stanicama da koriste šećer. Ako stanice postanu otporne na djelovanje inzulina, razina šećera u krvi može porasti. To može uzrokovati da vaše tijelo proizvodi više inzulina kako bi pokušalo sniziti razinu šećera u krvi

 

Liječenje

 width=

 

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) ne može se izliječiti, ali se simptomi mogu kontrolirati. Mogućnosti liječenja mogu varirati jer netko s PCOS-om može doživljavati jedan ili više simptoma.

Promjena životnih navika – odnosi se većinom na žene s povišenom tjelesnom težinom kojima se savjetuje tjelovježba i zdrava prehrana kako bi smanjile svoju težinu. Gubitak težine od samo 5% može dovesti do značajnog poboljšanja PCOS-a.

Lijekovi – ovisno o individualnom stanju pacijentice moguće je prepisati lijekove. Ovakav način liječenja sindroma policističnih jajnika potrebno je obavljati isključivo u dogovoru s vašim liječnikom.

In vitro oplodnja – ako radi sindroma imate problema sa začećem, liječnik će preporučiti in vitro oplodnju.

Operacija – manji kirurški zahvat koji se naziva laparoskopsko bušenje jajnika (LOD) može biti opcija liječenja problema s plodnošću povezanih s PCOS-om ako osoba ne reagira na liječenje lijekovima.

POVEZANO: Liječenje neplodnosti