1. godina 2. godina 3. godina Djeca

Previše stimulirano dijete i kako ga smiriti

Previše stimulirano dijete i kako ga smiriti Bebe.hr portal

Da, previše stimulirano dijete može postati razdražljivo, nervozno i nezadovoljno ako ne pripazite na njega. Dijete postaje previše stimulirano ako mu konstantno pružate nove sadržaje i tražite od njega da drži pažnju. Iako je stimulacija djetetova uma generalno dobra odgojna metoda, ni u tome ne biste smjeli pretjerati.

Druženje s malim bebama ključno je za njihov razvoj; razgovor, pravljenje smiješnih lica, izvođenje u šetnju, igranje s prijateljima i bavljenje aktivnostima primjerenim njihovoj dobi. Sve su to sjajni načini za upoznavanje dojenčadi sa svijetom oko njih.

Slično odraslima, bebe mogu postati preopterećene aktivnostima i okruženjem. Ako vaše dijete postane nervozno ili počne plakati dok se igra, to bi moglo biti zato što je pretjerano stimulirano. Mnoge aktivnosti koje vas uopće ne opterećuju, često mogu biti previše stimulativne za bebe. Uključujući svakodnevne obaveze poput kupnje namirnica. Ili društvenih aktivnosti poput obiteljskih okupljanja i rođendanskih zabava. Također, boravak u sobi punoj stranaca može biti previše za vaše dijete.

Možda će Vas još zanimati: Izljevi bijesa kod djece od 17 mjeseci

 

Previše stimulirano dijete čini slijedeće:

  1.  nervozno je ili razdražljivo
  2. ne želi da ga se drži
  3. odbija dojenje
  4. umorno je
  5. snažno stišće šake
  6. izgleda uplašeno

 

Načini na koje možete smiriti dijete

Previše stimulirano dijete

 

Najbolji način da umirite pretjerano stimulirano dijete je da ga maknete iz okoline koja mu izaziva nelagodu. Odvedite ga u sobu s malo stimulansa, poput svjetla, buke, stimulirajućih igračaka i drugih ljudi. Bebina tamna i tiha dječja soba je idealna. Ako se nalazite izvan kuće, možete improvizirati tako da stavite bebu u kolica i prekrijete je navlakom kako biste stvorili tamno okruženje.

Kako biste smirili pretjerano stimulirano novorođenčad pokušajte ga dojiti ili mu pružite bočicu. Možete ga i poviti te ljuljati ga dok mu pjevate ili tiho govorite. Na ovaj način, dijete će najvjerojatnije ubrzo zaspati, a kada se probudi bit će odmorno i mnogo bolje volje.

Pretjerana stimulacija kod beba je normalna i svako će dijete drugačije reagirati na nju. Međutim, imajte na umu sljedeće. Ako se njihov emocionalni odgovor čini disproporcionalnim situaciji moguće je da se radi o većem problemu. Možda se radi o problemima s emocionalnim poteškoćama koji mogu biti povezani sa stanjima kao što su poremećaj iz autističnog spektra, poremećaj pažnje i sl. Kao i uvijek, ako ste zabrinuti za razvoj svog djeteta, obratite se svom liječniku.

POVEZANO: Kako pomoći djetetu da na zdrav način izrazi ljutnju