Bebe Djeca

Kad je vrijeme za prvi posjet zubaru?

Kad je vrijeme za prvi posjet zubaru? Bebe.hr portal

Možda vam se može učiniti prerano, ali prvi posjet zubaru trebali biste napraviti u razdoblju oko bebine prve godine života. Ako sumnjate na karijes, svakako posjetite zubara. Genetika dosta utječe na stanje zubi u obitelj. Ali i djetetova navika da zaspi uz bočicu i to također može utjecati na rano stvaranje karijesa. Održavanje higijene zubi važno je čak i kad zubi još nisu trajni. S obzirom da će ti isti zubi ostati u ustima do djetetove 10 ili 12. godine života.

Kako izgleda prvi djetetov posjet zubaru?

Većina prvih posjeta zubaru je brza i jednostavna. Stomatolog će prebrojiti zube vašeg djeteta i pregledati mu desni. Većina stomatologa preporučuje ostajanje roditelja u ordinaciji zajedno s djetetom u slučaju da je ono još uvijek jako malo, odnosno da ima oko godinu dana ili čak i manje.

Stomatolog će također razgovarati s vama o zubima i obiteljskoj stomatološkoj anamnezi, kao i o oralnoj higijeni koju je uvijek potrebno provoditi te prehrani i navikama spavanja vašeg djeteta. Dodatno, stomatolog će procijeniti zagriz vašeg djeteta i predložiti vam kad kad možete zakazati sljedeći sastanak. U torbi uvijek imajte pripremljenu nagradu za svoje dijete koju ćete mu dati po završetku pregleda. POVEZANO: Škripanje zubima kod djece

 width=

Što učiniti ako djetetu pukne zub?

Ako primijetite slomljen zub kod djeteta, očistite mu usnu šupljinu toplom vodom i čistom krpom i nanesite hladan oblog na lice, preko upaljenog mjesta. Nakon toga pozovite stomatologa, jer iako to ne mora biti razlog za brigu, preporučljivo je da stomatolog pregleda djetetove zube.

Ako je zub u potpunosti puknut, tada je definitivno vrijeme za pregled. Stomatolog će provjeriti desni i sve zube u blizini.

Kako pripremiti dijete za pregled zuba?

Za razliku od odraslih koji su možda nekad i proživjeli neugodna iskustva s odlaskom stomatologu, djeca ne trebaju imati razloga za brigu niti strah. Da biste ih pripremili, možete im kupiti slikovnice gdje su obrađene teme poput posjeta stomatologu i načinu na koji se treba brinuti o zubima.

Ako mislite da bi se vaše dijete moglo previše uzrujati i zabrinuto za vrijeme prvog pregleda, obavezno ponesite njegovu omiljenu igračku i poklon iznenađenja za kraj pregleda. Također, ne zaboravite ga snažno zagrliti kako bi osjetilo svu vašu ljubav i podršku. A vi nemate razloga za brigu, čak i ako se vaše dijete jako prepadne za vrijeme pregleda, to ne bi trebala biti problem za iskusnog stomatologa koji se sigurno već mali milijun puta susreo s tim.

POVEZANO: Pokvareni zubi kod djece