Bebe Djeca Savjeti i njega

Kada početi učiti abecedu?

Kada početi učiti abecedu? Bebe.hr portal

Ako se pitate kada početi učiti abecedu, igranje, pjevanje, čitanje s vašim djetetom — koje radite svaki dan — već mu daju tu prednost. Ako svom djetetu u ranoj dobi namećete učenje slova, ono bi moglo pomisliti da učenje nije zabavno, A to je zadnje što želite da pomisli! Bolja ideja je da se učenje odvija prirodno.

Vjerujte da dok vaše dijete gradi dvorce od pijeska, igra se kućice i slaže kocke, ono upija svo znanje koje će mu trebati da bude spremno za školu.

Ipak, istina je da mnoga djeca prirodno pokazuju interes za slova i brojke. Ako je to slučaj s vašim djetetom, svakako ga ohrabrite. Ali nježno i tiho, bez pritiska!

 

Kako početi učiti abecedu

 width=

 

Evo nekih aktivnosti praktičnog učenja u kojima bi vaš mališan mogao uživati:

  • Knjige. Vaše police (i od lokalne knjižnice) vjerojatno su prepune pametnih knjiga za djecu s abecedom i brojalicama. Podijelite neke sa svojim malim ljubiteljem slova ili brojeva. I pogledajte postoje li verzije koje se uklapaju u njegove druge strasti, poput kamiona, dinosaura ili životinja.
  • Pisanje njegovog imena. Omiljena slova vašeg djeteta su ona koja ispisuju njegovo vlastito ime. Napišite ih jednostavnim tiskanim slovima na komad kartona. I zalijepite na vrata njegove sobe. U njegovo ime potpisujte umjetničke projekte. Istaknite njegov nadimak na rođendanskim čestitkama ili etiketu unutar njegove jakne. Uskoro će vam reći kako se to piše.
  • Igre. Potražite igračke, igre i slagalice koje sadrže slova i brojeve. Igrajte bingo i domino; oba naglašavaju koncepte prije matematike i prije čitanja. Prepoznavanje oblika također je vještina prije čitanja.
  • Brojanje. Brojite naglas dok se penjete stepenicama, odlažete blokove i birate proizvode na tržnici. Pokušajte uključiti brojeve kao prirodan dio vašeg razgovora.

Što ako vaše dijete ne mari za slova ili brojke? To je također savršeno prirodno. Pustite ga i pustite ga da se razvija svojim tempom. Upamtite, razvijate cjeloživotnog učenika — tako da imate dovoljno vremena!

POVEZANO: Što očekivati ​​od dječje igre između prve i treće godine