0 do 12 tjedana 12 do 24 tjedna 25 do 40 tjedana Trudnice

Jutarnje mučnine: uzroci i faktori rizika

Jutarnje mučnine: uzroci i faktori rizika Bebe.hr portal

Koji su uzroci i faktori rizika koji uzrokuju mučninu i povraćanje u trudnoći? Nitko ne zna sa sigurnošću, iako mnogi stručnjaci krive trudničke hormone. Hormon trudnoće hCG doseže vrhunac u vrijeme kada su jutarnje mučnine najgore. A rastuće razine estrogena i progesterona opuštaju mišiće probavnog trakta i čine probavu manje učinkovitom. 

Možda Vas još zanima: Mogu li jutarnje mučnine naštetiti bebi?

Uzroci i faktori rizika

Jutarnja mučnina može pogoditi bilo koga, ali možete biti u većem riziku ako:

  • Imate povijest migrena
  • Uvijek ste imali osjetljiv želudac (na primjer, ako ste skloni automobilskoj ili morskoj mučnini)
  • Nosite blizance (imat ćete više razine hCG-a)
  • Ovo vam je prva trudnoća
  • Tijekom prethodne trudnoće patili ste od trudničke mučnine i povraćanja
  • Vaša majka ili sestra imale su jutarnje mučnine

 

 width=

 

Kada se javljaju “jutarnje” mučnine?

Iako se zovu jutarnje, mogu doći u bilo koje doba dana. Jutarnja mučnina jedan je od najranijih znakova trudnoće i obično se javlja tijekom prvog tromjesečja kada razina hCG-a naglo poraste. Za mnoge buduće mame jutarnje mučnine počinju negdje između 6. i 9. tjedna trudnoće. Neobično je osjetiti jutarnju mučninu prvi put nakon 10. tjedna trudnoće. Ukoliko Vam se to dogodi, obratite se svom liječniku kako biste isključili druga zdravstvena stanja i kako biste bili mirni.

Možda Vas još zanima: Kako ublažiti jutarnje mučnine? | Bebe.hr

 

Kada je stanje ozbiljno?

Postoji i ozbiljno stanje zvano hiperemeza gravidarum koje počinje otprilike u isto vrijeme kad i uobičajene jutarnje mučnine (oko 6 tjedna), ali može trajati tijekom  cijele trudnoće. U tom slučaju trebati će vam liječenje kako biste zaštitili sebe i svoje dijete. Hiperemeza gravidarum je teški oblik trudničke mučnine koji pogađa samo jako mali broj trudnica, oko 3 od 100 trudnica. Simptomi su postojaniji i mogu uključivati ​​povraćanje tri ili više puta dnevno, što dovodi do dehidracije i gubitka težine. 

POVEZANO: Hrana za jutarnje mučnine