2. godina 3. godina Djeca Kutak za tate Savjeti i njega

Kada testirati svoje dijete na autizam?

Kada testirati svoje dijete na autizam? Bebe.hr portal

Uz sve informacije koje su vam dostupne lakše je prepoznati rane znakove autizma, a testirati svoje dijete na autizam može dosta olakšati potencijalne probleme s kojima bi se dijete moglo suočiti.

Kako prepoznati autizam?

Autizam utječe na slijedeća područja razvoja:

  • govor tj. komunikaciju,
  • društvenu interakciju,
  • ponašanje (repetitivno ili restriktivno).

To znači da dijete s autizmom :

  • ili ima ograničen govor ili ga uopće ne razvija,
  • ne traži niti uživa u društvenoj interakciji,
  • i/ili se stalno ponavlja u ponašanju kako bi potisnulo drugu stimulaciju

Na primjer, fokusiranje na kotače na autu, a ne igranje s drugim igračkama, poput plišanih životinja ili slagalica.

Ako smatrate da je Vaše dijete zaigrano i uživa u interakciji s vama, drugim odraslim osobama i drugom djecom, njegov rast i razvoj je normalan. Ako razvija govor i igra se s nizom igračaka (za razliku od opsjednutosti određenom igračkom ili npr. bojom igračke) ne biste se trebali zabrinjavati.

Međutim, ako primijetite da vaše dijete ne napreduje u područjima komunikacije i društvene interakcije, razgovarajte sa svojim pedijatrom.

Testirati svoje dijete na autizam

 width=

Donosimo test koji Vam možda može pomoći ukloniti sumnje ili ih potvrditi i zapravo ukazati na pitanja na koja trebate obratiti pažnju.

TEST  NA  AUTIZAM 

Ovaj test spektra autizma u djetinjstvu je evaluacija od 39 stavki, odgovorima da ili ne, namijenjena roditeljima. Upitnik je razvio ARC (Centar za istraživanje autizma) na Sveučilištu u Cambridgeu, za procjenu težine simptoma autističnog spektra kod djece.

Važno:

Podaci navedeni na ovoj web stranici služe samo u obrazovne i zabavne svrhe. Procjene na ovoj web stranici nisu namijenjene za dijagnosticiranje bilo koje bolesti ili stanja i na njih se ne smiju oslanjati isključivo, čak ni stručnjaci za mentalno zdravlje.

POVEZANO: Kako prepoznati autizam kod djece?