2. godina 3. godina Djeca

Kako mogu natjerati svoje dijete da spava u vlastitom krevetu?

Kako mogu natjerati svoje dijete da spava u vlastitom krevetu? Bebe.hr portal

Evo nekoliko ideja kako pomoći vašem djetetu da spava u vlastitom krevetu:

  • Postavite redovitu rutinu odlaska na spavanje – na primjer, kupanje, priča pa krevet.
  • Provjerite je li spavaća soba vašeg djeteta slabo osvijetljena i dovoljno tiha.
  • Potaknite dobre navike spavanja tijekom dana – na primjer, dobivanje puno sunčeve svjetlosti i vježbanje.
  • Pohvalite svoje dijete kada primijetite da pokušava promijeniti obrasce spavanja. Također možete isprobati tablicu nagrađivanja kako biste potaknuli ponašanje prije spavanja kakvo želite.

Ako planirate promijeniti djetetovu rutinu spavanja i navike spavanja, moglo bi vam pomoći da djetetu prvo objasnite svoje planove. Budite dosljedni u pridržavanju plana. I jasno objasnite svome djetetu da želite da spava u vlastitom krevetu.

Što ako se dijete boji spavati samo?

 width=

Možete isprobati strategije opuštanja spavanja kako biste riješili brige prije spavanja. Na primjer, zajedno razgovarajte o djetetovim strahovima. Ili neka dijete pokuša zapisati svoje misli u dnevnik. Vježbe disanja i opuštanja također mogu pomoći.

Možete zajedno pričati o tome kako su sigurni, grlite ih i ljubite i uvjerite da ste u takvoj blizini da možete sve čuti i reagirati. Bitno je da se dijete osjeti sigurno.

Kako da spriječim svoje dijete da doziva i ustaje iz kreveta noću?

spava u vlastitom krevetu

Ako vaše dijete često doziva i ustaje iz kreveta, može pomoći da prije spavanja provjerite je li vaše dijete učinilo sve ono što bi kasnije moglo uzrokovati dozivanje. 

Primjerice je li popilo dovoljno tekućine? Bilo na WC-u? Jeste li im oprali zube? Nakon što je vaše dijete u krevetu, dajte mu do znanja da očekujete da ostane tiho u krevetu dok ne zaspi. Ali uvijek idite svom djetetu ako nešto nije u redu ili mu je potrebna vaša pomoć.

POVEZANO: Kako natjerati dijete da ide ranije spavati noću?