Djeca Kutak za tate Savjeti i njega

Kako odgovoriti na najteža pitanja vašeg djeteta?

Kako odgovoriti na najteža pitanja vašeg djeteta? Bebe.hr portal

Navikli smo na mnoga pitanja, ali kako odgovoriti na najteža pitanja vašeg djeteta? Iako ta pitanja mogu potaknuti sjajne razgovore koji grade povjerenje. Mogu biti dosta nezgodna. I moguće je da ste se već pitali, jesam li dobro odgovorio? Ili ste zažalili za neke odgovore.

Djeca su prirodno znatiželjna o tome kako svijet funkcionira, što znači da postavljaju mnogo pitanja. Mnogi roditelji često moraju otići na Googleu prije nego što su odgovore s obzirom da pitanja zaista znaju biti raznolika. Ovo je i za roditelje prilika da nešto novo nauče.

Svatko tko ima djecu u životu zna kako je biti iznenađen teškim pitanjem. Može doći u bilo koje vrijeme, često kada se najmanje nadate: za doručkom, prije spavanja ili sa stražnjeg sjedala.

 

Savjeti kako odgovoriti na najteža pitanja vašeg djeteta

 

 width=

 

1. Ne postoji jedan pravi način za odgovor. Uzmite u obzir djetetov temperament i godište, kao i vrijednosti koje želite da ima.
2. Postavljajte potpitanja kako biste točno razumjeli što vaše dijete pita.
3. Neka vaši odgovori budu jasni i jednostavni za dijete da razumije.
4. Budite iskreni – u redu je priznati da se osjećate nelagodno ili da ne znate točno kako odgovoriti.
5. Budite dostupni za odgovore, ne izbjegavajte teme.

 

Pitanja o anatomiji i spolu mogu biti posebno nelagodna, kako im priskočiti?

 

Primjerice ako vas dijete pita „Kako je beba dospjela u tvoj trbuh?” ili “Odakle dolaze bebe?”
Prije nego što odgovorite pitajte vaše dijete što misli. Tako ćete i bolje shvatiti što dijete točno želi razumjeti. Također dobiti ćete i vrijeme da udahnete i razmislite o odgovoru.
Nemojte izmišljati priče o rodama. S vremenom ćete samo izazvati nepovjerenje.

Dajte iskren, kratak i jednostavan odgovor. Kada razgovarate o tjelesnim funkcijama i spolu, odnosite se prema razgovorima kao prema bilo kojoj drugoj važnoj temi – mirno i stvarno. Djeca su pronicljiva i znat će kada vam je neugodno.
Dajte do znanja svom djetetu riječima i djelima da ste dostupni da ponudite informacije i odgovorite na pitanja o bilo čemu.

Ako se pitanje o seksu pojavi u dućanu ili u redu u banci, možete odgoditi odgovor na način: “Kako dobro pitanje! Kada dođemo doma sve ću ti objasniti.” To i napravite kako bi vaše dijete znalo da ne izbjegavate razgovor.

Vjerojatno će uslijedit će još pitanja. Bilo da imate najnovije vijesti o smrti voljene osobe, gubitku posla ili teškoj bolesti, važno je razumjeti da djeca obrađuju informacije malo po malo. To znači da biste trebali biti spremni ponovno vratiti se na temu, možda više puta.

 

odgovoriti na najteža pitanja vašeg djeteta

 

Pitanja kao što su “Zašto tata ima drugačije tijelo od tebe?” “Ili zašto seka ima drugačije tijelo od mene?”
Ovo je dobra prilika za koristiti ispravne izraze za dijelove tijela kada djetetu objašnjavate razlike. Možete im objasniti što znači privatnost tijela. I dobar trenutak da svom djetetu date do znanja da bi trebalo doći k vama ako netko pokuša dotaknuti njihova tijela.

 

Osjećaj sigurnosti

 

Kada dođu pitanja kao što su “Zašto umiremo? Hoćeš li umrijeti? Što je rat? i Je li Djed Božićnjak stvaran?” Iza ovih ovih pitanja uglavnom se nalazi osjećaj sigurnosti. Moguće da ima sumnje npr. u Djeda Božičnjaka jer su druga djeca izrazila svoju skepsu.

Ponudite udobnost i sigurnost i razmislite zašto vaše dijete postavlja pitanje. Je li to u potrazi za informacijama, razumijevanjem ili želi utjehu? Možda i sve nabrojeno.
Djeca općenito žele znati zašto je došlo do nečeg, što se čini da se pomogne i kako će to moglo utjecati na njih. U redu je priznati da život može biti nepredvidljiv i zbunjujući, ali pokušajte završiti na utješnoj točki usmjerenoj na rješenja.

 

Što ako niste sigurni u odgovor?

 

 width=

 

Razmislite i otvorite raspravu. Nemojte odgovarati: “Nije bitno ili primjereno. To je pitanje za odrasle.” Signalizirajte da ste otvoreni za raspravu.

Istražite i surađujte. Imamo puno izvora danas da dođemo do informacija. Ne morate imati odgovor u trenutku.

Možete mu odgovoriti “To je sjajno pitanje. Doznajmo više zajedno jer to je pitanje zaista veliko.”
ili “Baš razmišljam o onome što si pitala i željela bih da zajedno saznamo više o odgovoru.”

 

Ta teška pitanja koja vaša djeca postavljaju mogu vam dati uvid u njihove strahove, izazove i razumijevanje razvoja. Oni također mogu potaknuti sjajne razgovore koji grade povjerenje. Ne brinite hoćete li dobiti svaki odgovor točan. Temu možete pokrenuti više puta.

Povezano: Trebate li biti zabrinuti ako vaše dijete ima imaginarnog prijatelja?