DjecaKako provoditi više kvalitetnog vremena s djecom

Osjećate li se na kraju dana kao da je prošao tjedan, a na kraju tjedna kao da je prošao cijeli mjesec? Ostalo vam je dovoljno energije samo da se spremite za spavanje i probudite ujutro rano kako biste mogli započeti uobičajenu rutinu iznova?
1 godina prije

Ipak, dolaskom svakog rođendana, shvatit ćete koliko zapravo godine brzo prolaze. Bebe s tek navršenih 5 mjeseci, u tren oka postat će petogodišnjaci, a zatim i odrasli ljudi. Zato je jako važno da puno vremena provode s vama i vide tko ste, što volite i što vas ispunjava. Jer kada zbrojite vrijeme koje provode u vrtiću, školi ili na drugim aktivnostima, vrlo brzo ćete shvatiti koliko su vremena odvojeni od vas. Stoga, neka vam zajednički trenuci budu od posebnog značaja. No, umjesto da se brinete koliko minuta možete provesti sa svojom djecom svaki dan, usredotočite se na to da te minute pretvorite u nezaboravne trenutke. Roditelji često nadoknađuju tu malu količinu vremena tako što će unaprijed osmisliti vrijeme koje će provesti s djetetom. Primjerice, dva sata u prirodi ili popodne provedeno u kinu, a večera u restoranu.

Znajte da neće svaki dan sa djecom biti savršen ili onakav kakvim ste ga zamišljali, a radite sve ono što će vam jednog dana pružiti duboki osjećaj zahvalnosti i zadovoljstva. Donosimo vam nekoliko savjeta uz koje će vrijeme s djecom biti uvijek kvalitetno ispunjeno.

Ostanite u trenutku

Kada ste preopterećeni svojim obavezama i niste fokusirani na dragocjene trenutke s djecom, to vrijeme bit će kao da ga uopće niste ni proveli zajedno. Umjesto toga, pokušajte ostati u trenutku, meditacijom budite u mislima sa svojom djecom, čuvajte ih i pokažite razumijevanje.

Krug oko kvarta u pidžami

Sat vremena prije spavanja može biti kaotično s malom djecom. Ključ za večernju šetnju, odnosno vožnju u kolicima je pidžama. Neka djeca budu potpuno spremna za krevet – okupana, opranih zubi i u pidžami. Nakon toga prođite nekoliko krugova oko kvarta, a kad se vratite vaše će dijete biti odmah spremno za spavanje.

Zajedničkim snagama spremite večeru kod kuće

Večera kod kuće s cijelom obitelji posebna je sama po sebi, ali vaša će djeca biti još više zainteresirana za ovaj vid druženja kad ona budu uključena u pripremu. Organizirajte tematsku večeru! To je jedinstvena prilika da povećate uključenost svoje djece u kuhanje s vama. Kad ujutro napuste kuću, obavezno ih podsjetite da se pripreme za spremanje večere, zbog toga će biti sretni i uzbuđeni tijekom cijelog dana koje će provesti odvojeno od vas.

Sitne popravke obavljajte zajedno

Nikada ne popravljajte slavinu, ne mijenjajte gume, bojite ogradu ili zamjenjujte filtar za peć bez svoje djece. Uključivanjem djece u cjelokupan proces popravljanja, naučit ćete ih korisnim stvarima, a usput i provesti kvalitetno vrijeme skupa. Dajte im svjetiljku i razgovarajte s njima kroz posao koji obavljate.

Nemojte voziti djecu svuda

Minute koje „uštedite“ vozeći svoju djecu do susjedove kuće ili treninga u blizini zapravo su neprocjenjivi trenuci koji gubite. Sljedeći put kad trebate odvesti djecu negdje u blizini, pokušajte to obaviti pješice. Šetnja s djecom odličan je način da usporite tempo svojih života i provedete više trenutaka s njima. Razgovarajte o tome kamo idete, o čemu razmišljate, što oni misle, što vidite na putu i kako im je bilo u školi ili vrtiću. Držite se za ruke ako su djeca još uvijek mala, a kad dijete dovedete na predviđenu lokaciju, sačekajte ga i zajedno se vratite kući.

 

 

Mateja

Leave a Reply