1. godina 2. godina 3. godina Djeca

Kako razgovarati o seksu i seksualnosti s djetetom

Kako razgovarati o seksu i seksualnosti s djetetom Bebe.hr portal

Razgovarati o seksu i seksualnosti s djetetom od malih nogu može pomoći Vašem djetetu da shvati da su seks i seksualnost zdravi dijelovi života.

Otvoreni i iskreni razgovori dok je Vaše dijete malo mogu olakšati kasnije razgovore . Koji postavljaju temelje za djecu da donesu zdravije odluke o seksu kad odrastu.

Ključne rane poruke su da vaše dijete može doći k vama po otvorene, iskrene i pouzdane informacije. I da se ne bi trebalo bojati ili sramiti pitati vas o seksu i seksualnosti.

 

Kako razgovarati o seksu i seksualnosti s djetetom?

  • Objašnjavajte stvari na razini koju vaše dijete može razumjeti.
  • Najbolje je da vaše objašnjenje bude kratko, činjenično i pozitivno. Ako to možete učiniti, vaše će dijete osjećati da vam se može vratiti kad god poželi više informacija.
  • Najbolje je koristiti ispravna imena kada govorite o dijelovima tijela. Na primjer, penis,  testisi, vagina. To pomaže poslati poruku da je razgovor o tim dijelovima našeg tijela zdrav i OK. I nije ništa sramotno.
  • Vaše dijete ne treba od Vas da budete stručnjak nego samo treba znati da Vas može pitati bilo što.
  • Ako ne znate što biste rekli, recite djetetu da vam je drago što je pitalo, da ne znate odgovor i da ćete ga potražiti. Ili možete zajedno potražiti odgovor. Ovo gradi povjerenje i šalje poruku da ćete biti iskreni sa svojim djetetom.
  • Nekoj djeci je lakše razgovarati o takvim temama bez kontakta očima, pa možete planirati razgovor dok recimo putujete u automobilu.
  • Mogli biste se osjećati posramljeno ili neugodno govoriti o seksualnosti ili koristiti riječi poput ‘penis’ ili ‘vagina’ kada govorite o tijelima. To je u redu. Dobro je pripremiti se razmišljajući o tome što vam odgovara.

 

razgovarati o seksu i seksualnosti s djetetom

 

Razgovor sa djecom do 2 godine starosti

Možete na primjer iskoristiti vrijeme za kupanje ili dok pomažete djetetu da se obuče za uvođenje naziva dijelova tijela. Ovo također može biti dobro vrijeme za slanje poruka o zdravom, prirodnom ponašanju. Na primjer, ako vaše dijete dodiruje genitalije dok mu mijenjate pelene, to je u redu. Kad odrastu, možete razgovarati o javnom i privatnom ponašanju.

 

Razgovor sa djecom od 2 do 3 godine starosti

Većina djece u dobi od 2-3 godine vrlo je znatiželjna o svom i tijelu druge djece. Također će primijetiti da imamo različite dijelove tijela. Vaše bi vas dijete moglo pitati zašto ili reći: ‘Što je to?’ Možete naučiti svoje dijete da svaki dio tijela ima svoje ime.

Gledanje knjiga s djetetom može pomoći. Pomoću slika možete pomoći svom djetetu da nauči nazive dijelova tijela i shvati da su tijela različita.

POVEZANO: Znakovi stresa kod male djece