1. godina 2. godina 3. godina Djeca

Kako izgleda dječji vrtić

Kako izgleda dječji vrtić Bebe.hr portal

Dječji vrtić, mjesto gdje svakodnevno ostavljate svoju djecu, prema knjizi Edite Slunjski, zajednica je koja uči. Ovo je mjesto dijaloga, suradnje i zajedničkog učenja.

Vrtićki prostor treba biti mjesto gdje dijete od samog početka osjeća dobrodošlicu. Da prvi dojmovi budu prijateljski, kako bi vrtić od samog početka odisao toplim i prijateljskim osjećajem.

Vrtići bi trebali biti mjesto gdje se kroz boravak, odgoj i učenje osjeća radost. Okruženje najsnažnije određuje kvalitetu djetetovog učenja. Raznolikost poticaja pomaže djeci pri rješavanju izazova s kojima se suočavaju. Na taj način mogu istraživati i eksperimentirati, te bolje razumjeti, potiču im se razni interesi te se potiče razvoj u raznim domenama učenja.

 

 width=

 

Kvalitetna prostorna organizacija stvara ugodno ozračje, koje omogućava osjećaj udobnosti i sigurnosti te stvara obiteljsku atmosferu. Omogućava da se djeca slobodno kreću, te da ostvaruju dobru međusobnu interakciju, kao i onu sa odgojiteljem. Na taj način dijete će se osjećati ugodno i prihvaćeno.

Okruženje dječjeg vrtića trebalo bi promovirati vrijednosti kao što su suradnja, sloboda, odgovornost, neovisnost itd.

Kriteriji „dobre atmosfere“ u dječjim vrtićima bili bi:

  • istodobno zbivanje različitih aktivnost djece (svatko radi ono što sam izabere),
  • radno ozračje ( svatko radi ono što mu je najzanimljivije i u što može tad „uroniti“),
  • veseli žamor djece (razgovor, rasprava),
  • slobodno kretanje prostorom (aktivnosti nisu statične),
  • slobodan odabir sadržaja i druge djece s kojima će stupiti u aktivnost (ne trebaju činiti samo ono što su za njih isplanirali odrasli) itd.

Što je u skupini više djece, to i raznovrsnih materijala treba biti više. Oni trebaju djeci različitih interesa i sposobnosti omogućiti da rade ono što im je zanimljivo i na taj način uče. Prostorna i socijalna dimenzija neraskidivo su povezane.

Izvor: Slunjski, Edita. Dječji vrtić: zajednica koja uči: mjesto suradnje i zajedništva. Zagreb, Spektar Media, 2008.

POVEZANO: Kako ublažiti tjeskobu od odvajanja kada dijete ide u vrtić