1. godina 2. godina 3. godina Djeca Savjeti i njega

Kako ublažiti tjeskobu od odvajanja kada dijete ide u vrtić

Kako ublažiti tjeskobu od odvajanja kada dijete ide u vrtić Bebe.hr portal

Prirodno je da vaše malo dijete osjeća tjeskobu od odvajanja kada vidi da odlazite ili mu kažete zbogom. U ranom djetinjstvu, plač i izljevi bijesa su zdrave reakcije na odvajanje i normalan stupanj razvoja.

Iako intenzitet tjeskobe može uvelike varirati od djeteta do djeteta, važno je upamtiti da je malo brige oko napuštanja mame ili tate normalno. Čak i kada je vaše dijete starije. Uz razumijevanje i ispravne strategije suočavanja, strahovi vašeg djeteta mogu se osloboditi. I trebali bi potpuno nestati kako stari.

Međutim, ako je separacijska anksioznost toliko jaka da ometa normalne aktivnosti, i traje mjesecima, a ne danima, to može biti znak većeg problema, tj. separacijske anksioznosti.

 

U kojoj dobi djeci počinju nedostaju roditelji?

U periodu između 9 i 12 mjeseci vašoj bebi može početi nedostajati bilo što i bilo tko koga prepoznaje i osjeća vezanost. Uglavnom u dobi od 3 godine djeca počinju shvaćati koncept da ćete se vratiti nakon određenog vremenskog razdoblja.

 

Kako ublažiti tjeskobu od odvajanja?

 width=

 

Postoje koraci koje možete poduzeti kako biste olakšali tjeskobu od odvajanja kod djece.

Vježbajte odvajanje. Ostavite svoje dijete u početku na kratko vrijeme i na kratkim udaljenostima. Kako se vaše dijete navikava na odvojenost, postupno ga možete ostaviti na duže.

Razvijte brzi ritual “oproštaja”. Rituali su umirujući i mogu biti jednostavni poput posebnog mahanja kroz prozor ili poljupca za rastanak. No neka budu brze.

Usredotočite se na razvoj pozitivnih osobina. To će im omogućiti da se lakše prilagode promjenama. Razvijanje samokontrole i društvenih vještina povezanih s vršnjacima pomoći će im tijekom cijelog života.

Pričajte mu o pozitivnih iskustvima vrtića. Pitajte ga koje su mu omiljene igre i objasnite mu da će ih u vrtiću moći igrati. I naučiti neke nove.

Otiđite bez pompe. Recite svom djetetu da odlazite i da ćete se vratiti, a zatim odite. Nemojte odugovlačiti ili praviti od toga veću stvar nego što jest.

Ispunite obećanja. Kako bi vaše dijete steklo samopouzdanje da može podnijeti odvajanje, važno je da se vratite u vrijeme koje ste obećali.

Učinite novo okruženje poznatim. Kada je vaše dijete odsutno od kuće, potaknite ga da donese poznati predmet.

Pokušajte ne popuštati. Uvjerite svoje dijete da će sve biti dobro. Postavljanje dosljednih ograničenja pomoći će vašem djetetu da se prilagodi na odvajanje.

POVEZANO: 4 načina da odgojite samopouzdanu djecu