Bebe Djeca

Kako vikanje utječe na djecu?

Kako vikanje utječe na djecu? Bebe.hr portal

S vremena na vrijeme normalno je biti frustriran, pogotovo kad djeca imaju period lošeg ponašanja. Upravo način na koji izražavate svoju frustraciju i suočavate se sa trenutnom situacijom može imati velike posljedice na njihov emocionalni razvoj i zdravlje. Oštre mjere discipline koje provode pojedini roditelji, poput vikanja mogu imati još veći utjecaj na djecu nego što se vjerovalo. Saznajte do kojih se zaključaka došlo istraživanjem i koje sve dugoročne učinke može imati vikanje na djecu.

Vikanje može dodatno pogoršati ponašanje djece

Vjerujete da vikanje na djecu može riješiti problem u trenu ili spriječiti njihovo loše ponašanje u budućnosti? Istraživanje je pokazalo upravo suprotne rezultate, odnosno da ono dugoročno može stvoriti još više problema, odnosno dodatno pogoršati ponašanje vašeg djeteta. Većina roditelja tada  još češće viče da bi to pokušali ispraviti. I tako se stvara začarani krug.

Ako mislite da je važno koji roditelj “provodi disciplinu”, studije pokazuju da to nije točno. Naime, one tvrde da nema razlike odnosi li se otac ili majka na takav način prema djetetu. Ishod je u oba slučaja isti, a problemi u ponašanju se pogoršavaju.

Vikanje mijenja način na koji se razvija djetetov mozak

Vikanje i druge oštre roditeljske mjere mogu doslovno promijeniti način na koji se razvija mozak vašeg djeteta. To je zato što ljudi procesuiraju negativne informacije i događaje brže i temeljitije od onih pozitivnih.

 width=

Vikanje loše utječe na mentalno zdravlje

Pored toga što se djeca osjećaju povrijeđeno, uplašeno ili tužno kad roditelji viču na njih, verbalno zlostavljanje može stvoriti dublje psihološke probleme koji će se odraziti tek u odrasloj dobi. U istraživanju provedenom na 13-godišnjacima čije je ponašanje bilo sve problematičnije, prepoznati su simptomi depresije. Mnoge druge studije pokazuju povezanost između emocionalnog zlostavljanja i depresije ili anksioznosti. Sve to može dovesti do još većeg pogoršanja ponašanja i na kraju do pojave alkoholizma ili ovisnosti o drogama.

Vikanje utječe i na fizičko zdravlje

U kakvom okruženju i na koji način odrastamo oblikuje nas na mnoge načine, iako možda toga nismo ni svjesni. Stres djeteta koji je uzrokovan verbalnim nasiljem roditelja može povećati rizik od nastanka određenih zdravstvenih problema. Istraživanjima je dokazano kako doživljaj stresa u djetinjstvu može dugoročno utjecati na fizičko zdravlje u odrasloj dobi.

Vikanje može prouzrokovati kroničnu bol

Postoji veza između negativnih iskustava i doživljaja iz djetinjstva i kasnijeg razvoja bolnih kroničnih stanja uključujući artritis, glavobolje, probleme s leđima i vratom i drugih, jednako neugodnih, bolova.

Nikad nije kasno promijeniti svoje odnos i ponašanje prema djetetu. Ako primijetite da prečesto vičete i ne možete se kontrolirati, potražite pomoć. Terapeut ili čak drugi roditelj može vam pomoći suočiti se sa svojim negativnim osjećajima i zamijeniti ih nekim drugim, puno povoljnijim po vaše dijete.