1. godina Djeca

Hodalice za bebe, da ili ne

Hodalice za bebe

Hodalica okružuje vaše dijete i sadrži sigurnosne pojaseve kako bi bilo sigurno. Također, imaju male kotače koji omogućuju vašoj bebi da se slobodno kreće u kojem god smjeru želi.

Prednosti korištenja hodalica za bebe

Hodalice za bebe pojačavaju osjećaj neovisnosti vašeg djeteta. Kada dijete počne puzati ili pokušava hodati bez pomoći starijih, roditelji prate svaki njegov pokret. To zapravo ograničava kretanje i neovisnost mališana. Međutim, kad djeca tek počinju puzati i hodati, moraju se moći kretati na siguran način. Ako vaše dijete koristi hodalicu za bebe, ne morate stalno ići za njim i ono može biti samostalnije. Hodalice za bebe pomažu pružiti sigurnost i dolaze s garancijom da to stvarno i omogućuju.

Roditelji imaju više vremena za druge aktivnosti kad su djeca u hodalici. Jedan od razloga zašto roditelji koriste dječje hodalice je taj što im treba vremena za druge stvari. Kada je dijete u hodalici, roditelji mogu neometano obavljati zadatke kao što su kuhanje, čišćenje i brojne druge svakodnevne obaveze.

Hodalice za bebe su zabavne! Ako razmišljate o nabavci hodalice, imajte na umu da su one kao igračka za vašu djecu. Bebe koje su blizu toga da prohodaju, mogu se zabavljati u njima, istovremeno eksperimentirajući sa svojim prvim koracima i uživajući u tome. Hodalice često dolaze u raznim zabavnim bojama i uključuju predmete s kojima se djeca mogu igrati. Oblici, boje i zvukovi ugrađeni u hodalice čine ih privlačnijim za djecu, a interakcija s njima uvelike pomaže u kognitivnom razvoju.

 width=

Nedostaci korištenja dječjih hodalica

Suprotno uvriježenom mišljenju, hodalice ne potiču sposobnost hodanja. Kad dijete koristi hodalicu za bebe, dobiva umjetnu pomoć. Stoga, pokrete koje uspije izvesti u hodalici, ne trebaju se uspoređivati sa stvarnim hodanjem. Hodalice neće pomoći vašem djetetu da dominira svojim pokretima, jer podržavaju djetetovu težinu, što čini iskustvo hodanja nepotpunim.

Iako postoje brojne prednosti korištenja hodalica, djeca ne mogu naučiti hodati samo zahvaljući njima. Da, mišići se vježbaju, ali ne samostalno, već uz njihovu pomoć. Stoga, ako odlučite da vaše dijete koristi hodalicu, ne smijete mu je dati predugo ili prečesto na korištenje. Iako vam uporaba hodalica može dati slobodu da se usredotočite na druge stvari, pretjerana upotreba je kontraproduktivna. Vaše dijete također mora pokušati hodati bez pomoći.

Prijelaz s puzanja na hodanje događa se u vremenskom razdoblju kada većina roditelja primjenjuje upotrebu hodalica. Ne zaboravite, iako su pokreti vašeg mališana malo nespretni, oni su ključan dio motoričkog razvoja našeg djeteta. Kada dijete postavite u hodalicu, odgodit ćete taj prijelaz i omesti djetetov razvoj. Veoma je važno da roditelji omoguće svom djetetu da pravilno doživi svaku razvojnu fazu i suoči se sa svakom prekretnicom. Hodanje nije samo pitanje pokretljivosti, već i mišićnog razvoja.

 width=

A zaključak je sljedeći: upotreba hodalice može nepovoljno utjecati na razvoj djece. Ipak, ako djetetu omogućite da se zabavlja s hodalicom s vremena na vrijeme, u tome nema ništa loše. POVEZANO: Sve što ste željeli znati o hodalicama za bebe